Η επιστράτευση ξεκίνησε χθες όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ρώσοι νεοσύλλεκτοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες μερική επιστράτευση και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, στέλνοντας τουλάχιστον 300.000 εφέδρους στη μάχη σε μια δραματική κλιμάκωση της εισβολής του στην Ουκρανία.

Πλάνα που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τρομοκρατημένων ανδρών να αγκαλιάζουν τις συντρόφους και τα παιδιά τους που κλαίνε πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στον πόλεμο.

Ο ανταποκριτής της Guardian, Πιότρ Σάουερ, δημοσίευσε βίντεο από το δίκτυο Taygainfo, που δείχνει οικογένειες να αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους που έλαβαν φύλλα πορείας για τον πόλεμο στην πόλη Γιακούτσκ.

Συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις και λαμβάνουν φύλλα πορείας

Την ίδια ώρα, τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η Ρωσία αναγκάζει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων χθες, να ενταχθούν στην πολεμική προσπάθεια, παραδίδοντάς τους φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στα αστυνομικά τμήματα. Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν καθώς ξέσπασαν ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της διαταγής επιστράτευσης του Πούτιν.

Η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης OVD-Info δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Μόσχα επιστράτευαν τους διαδηλωτές απευθείας στο στρατό, δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος Μαρία Κουζνέτσοβα.

Η εκπρόσωπος της ομάδας Μαρία Κουζνέτσοβα δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN ότι σε τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Μόσχα κάποιοι από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ επιστρατεύονται απευθείας στο στρατό της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: