Η Πολωνία εκτιμά πως οι απώλειες που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της Γερμανίας ανέρχονται σε 6.2 τρισεκατομμύρια ζλότι (1.32 τρισ. δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και 1.3 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με σημερινή (01/09) εκτίμηση του ηγέτη του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος.

Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας και επίσης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Γερμανία έχει αναφέρει στο παρελθόν πως «όλες οι οικονομικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διευθετηθεί».

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, το 2019.

Το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, ωστόσο, η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

«Το ποσό που παρουσιάσθηκε, υιοθετήθηκε χρησιμοποιώντας την πλέον περιορισμένη και συντηρητική μέθοδο. Θα ήταν δυνατό να το αυξήσουμε», τόνισε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του PiS, σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαχητική στάση απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο, έχει προκαλέσει εντάσεις στους δεσμούς με το Βερολίνο, οι οποίοι έχουν ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω επικρίσεων για την εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη βραδύτητα ως προς τα μέτρα στήριξης προς το Κίεβο.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών – Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε, έπειτα από εξέγερση το 1944, κατά την οποία περίπου 200.000 άμαχοι «έχασαν» τη ζωή τους.

Το 1953, η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήθελε να αποδεσμεύσει την Ανατολική Γερμανία, επίσης σοβιετικό δορυφόρο, από οιεσδήποτε οφειλές.

Το PiS ισχυρίζεται πως η συμφωνία είναι άκυρη, διότι η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαια αποζημίωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης  «Πλατφόρμα Πολιτών», επεσήμανε πως «η ανακοίνωση του κ. Κατσίνσκι δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις, αλλά με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία, προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα».

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά με την «Πλατφόρμα Πολιτών» έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του –ραγδαία αυξανόμενου– πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

Διαβάστε ακόμη:

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για να πουλήσει το Open!

Νεκρός ο πρόεδρος της ρωσικής Lukoil – Έπεσε από τον 6ο όροφο νοσοκομείου της Μόσχας

Άγριο ξύλο σε live του Snik στην Κατερίνη – Το κλαμπ μετατράπηκε σε ρινγκ με μπουνιές και αίματα