Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση παρακολουθήσεων, η οποία προκάλεσε πολιτικό «σεισμό», μιλώντας στην Τελετή Μνήμης των 317 Μαρτύρων Ηρώων του Κομμένου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά την εγκληματική επιδρομή της 16ης Αυγούστου 1943.
«Υπενθυμίζουμε τη διαχρονική αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και το στοιχειώδες χρέος μας να την υπερασπιζόμαστε όλοι, ανεξαιρέτως, εμπράκτως και αδιαλείπτως.
Διότι, το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι “εύθραυστα” αγαθά και απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την αποτελεσματική θωράκισή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση καίριας σημασίας αναδεικνύεται, και σήμερα, η ρήση του Ηρακλείτου: “Μάχεσθαι χρὴ τὸν δῆμον ὑπὲρ τοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος”», ανέφερε αρχικά.
«Κατά τούτο, συνιστά επίσης στοιχειώδες χρέος μας να διασφαλίζουμε την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος στο σύνολό τους και κυρίως, των διατάξεων εκείνων οι οποίες εγγυώνται την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Βιώνοντας, λοιπόν, σήμερα στον τόπο μας τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της παραβίασης ορισμένων από τα ως άνω δικαιώματα, κατ’ εξοχήν δε της παραβίασης του κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλά ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω και τα εξής:
Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τούς έχει ανατεθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική.
Άρα, οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει να αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τούς αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους.
Με απλές λέξεις, οι πολιτικοί “ταγοί”, για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση, δεν μπορεί να αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν να αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου “πολιτικού κόστους”, ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεσμών της», σημείωσε εν συνεχεία ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Γερμανικές αποζημιώσεις: «Ούτε παραγραφή, ούτε παραίτηση»
«Η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα “Δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά” να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν τη “συγγνώμη” τους, αποδίδοντας στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει.
Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.