«Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμασθεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία», σημείωσε σήμερα (26/09) ο κ. Ορμπάν, επικρίνοντας δριμύτατα τις επιβεβλημένες κυρώσεις της Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, όντας για χρόνια σε «διαμάχη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ορισμένες από τις πολιτικές του, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «αντιδημοκρατικές» από τις Βρυξέλλες, ζήτησε κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματισθεί ο πόλεμος, ενώ, τόνισε ότι «οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία της Ευρώπης».

Ο κ. Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο, αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, «βουτιά» της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και προοπτική ύφεσης, το επόμενο έτος.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υπογράμμισε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κυβερνήσεις «πέφτουν» στην Ευρώπη, αναφερόμενος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας (25/09), όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ακροδεξιός συνασπισμός πρόκειται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ, η Ρωσία δεν έχει γονατίσει, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Αυτό το “όπλο” απέτυχε, η Ευρώπη έχει “πυροβολήσει” τα πόδια της.

Περιμένουμε μία απάντηση, ολόκληρη η Ευρώπη αναμένει αντίδραση από τις Βρυξέλλες, για πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε εν συνεχεία, προσθέτοντας ότι «ήλθε η ώρα να συζητηθούν οι κυρώσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Ο Βίκτορ Ορμπάν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της Ένωσης, που «μπλοκάρονται» λόγω ανησυχιών για την κατάσταση στο Κράτος Δικαίου, ενημέρωσε ότι θα αρχίσει μία «εθνική διαβούλευση» ρωτώντας τους Ούγγρους πολίτες αναφορικά με τις κυρώσεις.

Ο κ. Ορμπάν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτό το «εργαλείο» σε εκστρατείες, με σκοπό να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη στο κόμμα του, σχετικά με πολιτικές όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και η μετανάστευση.

Αργότερα, συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική και στοχεύει να αναμορφώσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Πακς, με συνολικά 32 μεγάλες επενδύσεις», οι οποίες σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια της Ένωσης.

«Αν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δε μας δώσουν αυτά τα χρήματα, που δικαιούται η Ουγγαρία, τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα κεφάλαια από άλλες οικονομικές πηγές· έχουμε εκκινήσει συνομιλίες με αξιωματούχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους διεθνείς εταίρους», ολοκλήρωσε, δίχως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: