Οι ευρωβουλευτές –που συνέρχονται στο Στρασβούργο– υπερψήφισαν με 433 ψήφους (123 κατά, 28 αποχές) την εισήγηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή του κόμματος «Ευρώπη, Οικολογία – Οι Πράσινοι», Γκουέντολιν Ντελμπός–Κόρφιλντ.

Από το 2010, η Ουγγαρία κυβερνάται από τον υπερσυντηρητικό, εθνικιστή Πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος κάνει λόγο για την άσκηση «ανελεύθερης Δημοκρατίας» και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί δραματικά στην Ουγγαρία, τα τελευταία χρόνια», τόνισε η Γκουέντολιν Ντελμπός–Κόρφιλντ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι λίγο πιθανή τόσο στην Ουγγαρία, όσο και την Πολωνία».

«Γνωρίζουμε ότι η οικογένεια του Ορμπάν λαμβάνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια», συνέχισε η ευρωβουλευτής, καταγγέλλοντας, επίσης, «τους περιορισμούς των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων», την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, τον κυβερνητικό έλεγχο επί των πανεπιστημίων, τον εμπρηστικό νόμο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, που μοιάζουν με τους «πουτινικούς νόμους», αλλά και την αυστηροποίηση των όρων για την άμβλωση.

«Αν η Ουγγαρία ήταν, σήμερα, υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα ήταν δυνατό, καθώς δεν θα εκπλήρωνε τα κριτήρια εισδοχής. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση της εισήγησης», υποστήριξε η Φαμπιέν Κελέρ.

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, με το ερώτημα της κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών (Άρθρο 7 της Συνθήκης).

Η Ουγγαρία απειλείται, προσθέτως, με την παρακράτηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, εξαιτίας των ανησυχιών των Βρυξελλών για τη διαφθορά και τη διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων έργου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία –πριν από σχεδόν πέντε μήνες– ενεργοποίησε τον μηχανισμό σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, θα προτείνει την προσεχή Κυριακή (18/09) στα κράτη – μέλη, την παρακράτηση της πλειονότητας των πόρων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, θα φροντίσει να αφήσει ανοικτή πόρτα για την Ουγγαρία. Η χώρα μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις, αν εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Τα κράτη – μέλη θα έχουν προθεσμία τριών μηνών, για να τοποθετηθούν.

Διαβάστε ακόμη: