Συμπληρωματικά μέτρα στις αγορές φυσικού αερίου, ετοιμάζει η Κομισιόν με τη συνδρομή και χωρών που έχουν ετοιμάσει πακέτο προτάσεων όπως η Ελλάδα.

Η πρόσφατη Σύνοδος έδωσε πράσινο φως στην εφαρμογή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου και όχι μόνο για το ρωσικό που θα ήταν casus belli για τη Μόσχα.

Το πακέτο προτάσεων που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά εστιάζεται στο ότι προβλήματα εφοδιασμού μπορούν να ανακύψουν και με νέα αύξηση των τιμών, αφού ακόμη κι αν υπάρχει διαθέσιμο καύσιμο, λόγω του υψηλού κόστους η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες.

«Αν για παράδειγμα η Κίνα εγκαταλείψει την πολιτική zero COVID που ακολουθεί, τότε η αύξηση της ζήτησης θα ανεβάσει πάρα πολύ τις τιμές. Επομένως, θα πρέπει ο μηχανισμός γενικού πλαφόν να είναι σε εφεδρεία, ώστε να ενεργοποιηθεί σε μία τέτοια περίπτωση» είπαν οι Έλληνες εκπρόσωποι.

Ελλάδα-Ιταλία- Βέλγιο έχουν αναπτύξει άτυπο μέτωπο και επεξεργάζονται σχέδια για το γενικό πλαφόν υποβοηθώντας την Κομισιόν στην εκπόνηση των μοντέλων που θέσει προς αξιολόγηση στη Σύνοδο.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με τα ενεργειακά ζήτησαν ξεκάθαρα την αντικατάσταση του δείκτη TTF με έναν νέο δείκτη, ο οποίος θα αντικατοπτρίζει πιο αντικειμενικά τη σχέση προσφοράς και ζήτησης. Επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι θα προωθηθούν οι κοινές προμήθειες καυσίμου από κράτη-μέλη, όπως και ότι θα επιδιωχθεί η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας με αξιόπιστους εταίρους της Ε.Ε.

Στο θεμελιώδες ζήτημα της φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών συμφωνεί απόλυτα η Ελλάδα, καθώς ένα ανάλογο μοντέλο εφαρμόζεται στη χώρα μας ήδη από τον Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του μοντέλου, ώστε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό σχήμα.

Επίσης η Ελλάδα έχει ήδη ταχθεί υπέρ της επιβολής τέλους αλληλεγγύης στις εταιρείες του κλάδου πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς και στα διυλιστήρια. Στην Αθήνα το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΝ ετοιμάζουν την εφαρμογή του έκτακτου τέλους, ακόμη κι αν η πρόταση δεν πάρει το «πράσινο φως» για πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και θα επηρεάσει τα δύο διυλιστήρια της Μότορ Όιλ και των ΕΛΠΕ.

Σας θυμίζω πως παρεμβάσεις στο φυσικό αέριο τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να εξασφαλισθεί η συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών. Η μία πρόταση αφορούσε την επιβολή πλαφόν στην τιμή ειδικά του ρωσικού αερίου, για την οποία είχαν αρνητική στάση αρκετά κράτη. Ήδη πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου, η Ελλάδα είχε δηλώσει πως απορρίπτει στην πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετες ήταν στη Σύνοδο και η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, καθώς και το Λουξεμβούργο» μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν αναλύοντας το περίπλοκο της κατάστασης και συνεχίζει: «οποιαδήποτε θεωρητική προσπάθεια δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση των χωρών που είναι έως τώρα αρνητικές, καθώς οι εξελίξεις είναι αδύνατο να αποκλείσουν πιθανή σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας, με την διακοπή εξαγωγών σε όλη την Ευρώπη. Μία εξέλιξη που θα σήμαινε ότι θα ανακύψει πρόβλημα επάρκειας τροφοδοσίας και σε όσες αγορές συνεχίζει να καταφθάνει ρωσικό αέριο, εκτινάσσοντας έτσι εκ νέου πανευρωπαϊκά τις τιμές.

Προσανατολισμός στο γενικό πλαφόν

Άλλωστε όπως σχολίασε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον για τις δύο προτάσεις «βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω τεχνική τεκμηρίωση, ώστε να τεθούν ξανά σε συζήτηση από τους υπουργούς Ενέργειας, στις 30 Σεπτεμβρίου».

Η Επίτροπος είπε επίσης πως «η Κομισιόν εμμένει στην άποψή της για την αποτελεσματικότητα του πλαφόν στο ρωσικό αέριο, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η τεχνική του επεξεργασία θα μεταπείσει τα κράτη-μέλη που είναι αρνητικά».

Στη Σύνοδο, η λύση τελικά επικεντρώθηκε στην εφαρμογή γενικού πλαφόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού hub στην Ολλανδία.

«Πρόκειται για πρόταση που έχει εισηγηθεί εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα μας, η οποία όπως είναι φυσικό τάχθηκε υπέρ» υπενθυμίζει Έλληνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, 15 κράτη-μέλη συνυπέγραψαν την πρόταση.

Έτσι, θετικές ήταν οι Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις).

«Πάντως κανένα κράτος δεν ήταν κατηγορηματικά αντίθετο, με τις υπόλοιπες χώρες ωστόσο να εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει το μέτρο στην ασφάλεια εφοδιασμού» πρόσθεσε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Το όλο ζήτημα θα τεθεί στη νέα έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για τις 30 Σεπτεμβρίου, με σκοπό τον περιορισμό της τιμής του, η εκτίναξη της οποίας αποτελεί και τη βασική αιτία της κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: