Μάλλον αιφνιδιαστικά ξέσπασε ενεργειακή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με θέμα την απόλυτη προτεραιότητα πρόσβασης φορτίων υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα που απαιτούν οι γείτονες και αρνείται η Αθήνα.

Η Βουλγαρία είχε απόλυτη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με την μόνη εναλλακτική να είναι ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας.

Ήδη η γειτονική χώρα αξιοποιεί μέρος της δυναμικότητας και φέρνει φορτία στο τέρμιναλ, αφού μόνο τον Σεπτέμβριο, η βουλγαρική MET Energy έφερε τέσσερα φορτία τα οποία μέσω του εθνικού συστήματος αερίου της Ελλάδας διοχετεύονται στην Βουλγαρική αγορά.

Οι φίλοι και σύμμαχοι Βούλγαροι ζητούν προνομιακή πρόσβαση στο τέρμιναλ, δηλαδή, απόλυτη ελευθερία να φέρουν όποτε θέλουν φορτίο LNG και να μην πληρώνουν τις προβλεπόμενες χρεώσεις για τη χρήση της υποδομής.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το πλαίσιο λειτουργίας του τέρμιναλ, το οποίο χρησιμοποιείται εξάλλου από αρκετές εταιρείες του εξωτερικού, χωρίς προβλήματα.

Εδώ και δύο μήνες η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει διαμηνύσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Gazprom και τη Ρωσία, ώστε να πετύχει σχεδόν ασύδοτη πρόσβαση στη Ρεβυθούσα.

Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι στη Σόφια, μιλούσαν για «πιθανή ανανέωση των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική εταιρεία ‘Gazprom’ για τους επόμενους μήνες».

Οι Βούλγαροι επίσης «αποκρούουν» και το αμερικανικό αέριο εκτιμώντας πως είναι ασύμφορο και έδειξαν να φλερτάρουν πάλι με τη Μόσχα: τον Αύγουστο, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί μόνο μία από τις επτά συμφωνηθείσες προμήθειες ΥΦΑ από την αμερικανική εταιρεία Cheniere, παρόλο που η τιμή ήταν σχεδόν 30 ευρώ χαμηλότερη από την προσφερόμενη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου.

Πάντως σε ότι το αρχικό πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για τον μήνα Οκτώβριο, οι συνολικές ποσότητες που αναμένεται να φτάσουν στη Ρεβυθούσα υπολογίζονται σε 583.454 κ.μ. LNG, δηλαδή αυξημένες σε σχέση με την ποσότητα που εισήχθη στον τερματικό τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για 6 παραδόσεις φορτίων. Συγκεκριμένα, ένα για τη Μυτιληναίος (147.710 κ.μ.), ένα για την Elpedison (147.710 κ.μ.), ένα για τη ΔΕΠΑ (73.855 κ.μ.), ενώ δύο θα λάβει η Met Energy (47.267 κ.μ. και 19.202 κ.μ.) και ένα η OMV Petrom (147.710 κ.μ.).

Σπέκουλα ξένων για ρωσικό φορτίο στη Ρεβυθούσα

Σε σπεκουλάρισμα αλλοδαπών κύκλων αποδίδουν στην Αθήνα, τα δημοσιεύματα για φορτίο ρωσικού LNG από την εταιρεία Gazprom το οποίο κατευθύνεται στην Ελλάδα και τη Ρεβυθούσα που μάλιστα αφήνουν αιχμές για την Ελλάδα, ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα με βάση τις προγραμματισμένες παραδόσεις φορτίων ότι θα έρθει φορτίο ρωσικού αερίου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη η έλευση 3 φορτίων, ένα για τη ΔΕΠΑ από την Αλγερία, ένα για τη Mytilineos και ένα για μια ρουμανική εταιρεία. Βεβαίως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμός για έλευση ρωσικού φορτίου» διευκρίνιζαν ενεργειακοί κύκλοι στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τα φορτία LNG, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ενδέχεται να αλλάξουν πολλές φορές αγοραστή και προορισμό ανάλογα με την ελκυστικότητα του φορτίου και την τιμή του.

Υπό την έννοια αυτή εάν δεν φτάσει στο προορισμό του το φορτίο, είναι δύσκολο να εικάσει κανείς τον αγοραστή.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία απαγόρευση όσον αφορά στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μάλιστα η Ελλάδα, συνεχίζει κανονικά να προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream.
Μάλιστα στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είχε φτάσει τουλάχιστον δύο φορές φορτίο ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο διακινήθηκε από άλλον trader και συγκεκριμένα από τη γαλλική Total.

Διαβάστε ακόμη: