Συνεπικουρεί και η Κομισιόν για τη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, κάτι που σχεδιάζει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Στις πρόσφατες προτάσεις μας αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, περιλαμβάνουν χαμηλότερο πλαφόν ηλεκτροπαραγωγής, φορολόγηση των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων σε συγκεκριμένο ποσοστό, όπως και στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής», μας λέει Έλληνας, έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν.

Σχεδόν αμέσως και το Bloomberg από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι πλέον συζητείται πλαφόν στα 180 – 200 ευρώ/MWh στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην του φυσικού αερίου, από 200 ευρώ αρχικά.

Παράλληλα, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων συζητείται να γίνει σε ποσοστό 33% επί των κερδών προ φόρων για το σύνολο του 2022. Θα εφαρμόζεται εφόσον τα κέρδη αυτά είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερα από το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.

Στο ζήτημα της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, συζητείται στόχος περιορισμού της γενικής ζήτησης κατά 10% και της ζήτησης αιχμής κατά 5%.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τα κράτη – μέλη στα τέλη του μήνα, όταν και θα λάβει χώρα η επόμενη Σύνοδος των υπουργών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: