Ενεργειακή στροφή προς το υδρογόνο αλλά και υπεραισιοδοξία για άντληση 140 δις από τη φορολόγηση υπερεσόδων των πετρελαϊκών για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά, ήταν τα δύο βασικά σημεία από την ομιλία που εκφώνησε η Πρόεδρος της Κομισιόν κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κα Φον Ντερ Λάιεν περιγράφοντας το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ όπως το σχεδιάζει η Κομισιόν, είπε ότι η ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου.

«Η ΕΕ ξεπέρασε ήδη το 80% στην αποθήκευση αερίου, αλλά αυτό δεν θα φτάσει και πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές ενέργειας από αξιόπιστους προμηθευτές. Πέρυσι το μερίδιο του ρωσικού αερίου ήταν 40% των συνολικών εισαγωγών και σήμερα είναι 9%, όμως η Ρωσία επιχειρεί να χειραγωγήσει την αγορά και αντί να στείλει το αέριο στην Ευρώπη όπως προβλέπουν τα συμβόλαια, το κατακρατεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «πηγή άγχους» το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, αλλά τόνισε ότι είναι φανερό πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και προσαρμόζονται.

Στα πλαίσια αυτά, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής που προτείνει η Κομισιόν θα επιτρέψει να αντέξουν περισσότερο τα αποθέματα αερίου το χειμώνα και να πέσουν οι τιμές.

Τι εκτιμά η κομισιόν για φορολόγηση και αγορά καυσίμων

«Η Κομισιόν εκτιμά ότι χρειάζεται στοχευμένη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή πλην του αερίου όπου υπάρχουν υπερκέρδη, αλλά και της φορολόγησης των υπερκερδών στα ορυκτά καύσιμα. Στην ελεύθερη αγορά είναι καλό να υπάρχουν υψηλά κέρδη, όμως μιλάμε για έσοδα-ρεκόρ, επωφελούνται από τον πόλεμο και πρέπει να διοχετευτούν στα νοικοκυριά για ενισχύσεις. Μέσω του μηχανισμού φορολόγησης υπερεσόδων η Ε.Ε. πρόκειται να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ για προστασία των καταναλωτών» είναι οι εκτιμήσεις της Προέδρου της Κομισιόν.

Άλλο σημαντικό θέμα είναι οι αγορές αερίου που «μετακινήθηκαν» από τους αγωγούς προς το LNG.

Η Λάιεν υπογράμμισε ότι το TTF δεν έχει προσαρμοστεί, άρα η Κομισιόν θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος για να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές. Ταυτόχρονα, οι ενεργειακοί όμιλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, τα οποία θα διορθωθούν σε συνεργασία με τους ρυθμιστές και θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τις ενδοημερήσιες διακυμάνσεις. Επίσης, θα εξεταστεί η αλλαγή σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις.

Κομισιόν: Στα κράτη - μέλη 140 δισ. ευρώ από τους φόρους στα υπερκέρδη

«Σήμερα η αγορά ενέργειας δεν λειτουργεί πλέον», τόνισε η Λάιεν και πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αντλήσουν οφέλη από τις φθηνές ΑΠΕ, άρα έχει έρθει η ώρα να αποσυνδεθεί η κυρίαρχη θέση του αερίου και να αλλάξει αρχιτεκτονική της αγοράς.

Μιλώντας για τα ορυκτά καύσιμα, η πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 1970 υπήρχε μια πετρελαϊκή κρίση, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

«Τα ορυκτά καύσιμα έλαβαν υψηλές επιδοτήσεις και πληρώνουμε το τίμημα. Λίγοι είχαν κατανοήσει ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα και όχι η τιμή τους. Χρειάζεται ένα άλμα προς το μέλλον».

Επίσης, η Λάιεν σημείωσε ότι ξεκίνησε ήδη η ενεργειακή μετάβαση με μαζικές επενδύσεις όπως στα υπεράκτια αιολικά και το υδρογόνο που προβλέπει και το REPower EU. Πλέον, χρειάζεται ένας μηχανισμός αγοράς για το υδρογόνο ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στις επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα τράπεζα για το υδρογόνο που θα βοηθήσει με πόρους του ταμείου καινοτομίας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο ναδίρ οι σχέσεις με την Ρωσία

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι «δεν θα πετύχει όποιος επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε διχασμό μεταξύ μας».

Όπως τόνισε, ο πόλεμος δεν είναι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά είναι πόλεμος κατά της ενέργειας, της οικονομίας και των αξιών μας και πρέπει να αντλήσουμε το θάρρος και την αλληλεγγύη για να νικήσουμε.

Για τη Ρωσία μίλησε με σκληρή γλώσσα, στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις θα παραμείνουν».

Με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και τη διατήρηση της αγωνιστικότητας διεθνώς, συμφωνήθηκε στην Κομισιόν να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με στόχο τη μείωση των τιμών αερίου.

Αναφορικά με τις πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση, η Λάιεν σχολίασε ότι το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα είναι στο μέλλον σημαντικότερες από το πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση ως το 2030 θα είναι πενταπλάσια στις σπάνιες γαίες.

Σήμερα υπάρχει ένα μόνο κράτος, η Κίνα, που δεσπόζει στην αγορά και πρέπει να μην πέσουμε σε μια νέα εξάρτηση. Κατ’ επέκταση πρέπει να γίνουν βήματα με νέες εμπορικές σχέσεις και να δούμε που υπάρχουν αυτές οι πρώτες ύλες.

Τέλος η Κομισιόν θα εισάγει άμεσα νομοθετική πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την οικονομική συμμετοχή στα έργα PCI και θα προωθήσει τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού ταμείου γιατί «το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: