Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι στους κυβερνητικούς οργανισμούς, βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση».

Περίπου το 30% των υπαλλήλων του Δήμου της Μόσχας κατέφυγαν στο εξωτερικό, μόλις ενημερώθηκαν για τον θάνατο ενός συναδέλφου, ο οποίος είχε επιστρατευθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Verstka.

«Τρέχουν τόσο γρήγορα, που οι σόλες τους βγάζουν… φωτιές», ανέφερε ένας από τους ανώνυμους συνομιλητές του ιστότοπου. «Είναι γελοίο. Αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στον χώρο εργασίας, χωρίς καν να πλένουν την κούπα τους», προσέθεσε.

Η φυγή των υπαλλήλων έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών της πρωτεύουσας πόλης, με αποτέλεσμα ολόκληρες διευθύνσεις να καθυστερούν επί μέρες, είτε λόγω έλλειψης ειδικών, είτε επειδή δε μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά ορισμένα έγγραφα, διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Σε ένα από τα τμήματα της Διεύθυνσης Μεταφορών λόγω της έλλειψης υπαλλήλων, χάθηκαν σημαντικά δημόσια έγγραφα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν ή να αποκατασταθούν, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Υπάλληλοι των Υπουργείων Παιδείας, Ψηφιακής Ανάπτυξης αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας έχουν, επίσης, φύγει στο εξωτερικό.

«Σε διάφορους οργανισμούς, η αποχώρηση υπαλλήλων έχει λάβει μαζικές διαστάσεις», ισχυρίσθηκαν οι δημοσιογράφοι που επιμελήθηκαν την έρευνα. Υπάλληλος οργανισμού, που ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών, υποστήριξε πως μερικά τμήματα «αποδεκατίστηκαν».

Σε οργανισμό του Υπουργείου Υγείας απολύθηκαν μαζικά οι άνδρες φύλακες. Μετά τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα της Ρωσίας στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα πόλη του Κιργιστάν, στην πόλη παρέμειναν δέκα άτομα από την αποστολή της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αναφέροντας ότι απλώς δε βρέθηκαν στην πτήση της επιστροφής προς την Μόσχα, την 24η Σεπτεμβρίου.

«Η κυβέρνηση μοιάζει να μην τηρεί τις υποσχέσεις της και να κοροϊδεύει ακόμη και εκείνους που, όπως εγώ, είμαι έτοιμος να την ακούσω», σημείωσε ένας από τους υπαλλήλους.

Διαβάστε ακόμη: