Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε έναν επαγγελματία στρατιώτη σε φυλάκιση πέντε ετών, επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές των νομικών κύκλων, τις οποίες επικαλείται το AFP. Η δίκη έλαβε χώρα στο στρατοδικείο στην Ουφά, της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, στα Ουράλια.

Μην επιθυμώντας να «συμμετάσχει στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που άρχισε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο 24άχρονος Μαρσέλ Κανταρόφ δεν εμφανίσθηκε στον τόπο υπηρεσίας τον Μάιο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου των δικαστηρίων του Μπασκορτοστάν. Τον Σεπτέμβριο, «εντοπίσθηκε» από τις δυνάμεις της τάξης, επεσήμανε η υπηρεσία.

Κρίθηκε ένοχος για αποφυγή στρατιωτικής θητείας για περισσότερο από έναν μήνα σε περίοδο επιστράτευσης και καταδικάσθηκε σε κράτηση πέντε χρόνων σε αποικία κρατουμένων, υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση. Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, έπειτα από μία σειρά στρατιωτικών αποτυχιών των ρωσικών δυνάμεων, στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση, μεταβαίνοντας κυρίως σε γειτονικές χώρες της Ρωσίας, όπως η Αρμενία, η Γεωργία και το Καζακστάν. Σε μία ξεχωριστή υπόθεση, στρατιωτικό δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε έναν έφεδρο που είχε επιστρατευθεί σε πεντέμισι χρόνια κάθειρξη, επειδή «χτύπησε» έναν αξιωματικό κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού, μετέδωσε το TASS.

Ο έφεδρος εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια» για την οργάνωση της εκπαίδευσης των επιστρατευμένων κοντά στη Μόσχα και έφτυσε τον καπνό του τσιγάρου του στο πρόσωπο ενός αξιωματικού και τον γρονθοκόπησε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη: