Οι χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα για τον Αύγουστο θα κινούνται σίγουρα πάνω από τα 45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ίσως να πλησιάζουν τα 50 λεπτά.

Η επανέναρξη λειτουργίας του Nord Stream 1, έστω και στο 40% της δυναμικότητάς του, αποτρέπει τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον απόλυτο εκτροχιασμό του χονδρεμπορικού κόστους που θα προκαλούσε και στην Ελλάδα η πλήρης διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

«Αποφεύχθηκαν μεν τα χειρότερα αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το συμβόλαιο Αυγούστου στο TTF (είναι ο ολλανδικός κόμβος που καθορίζει τις τιμές αερίου στην ΕΕ) να διαμορφώνεται στα 156 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν δεν έχουμε ευχάριστο αιφνιδιασμό από τις ΑΠΕ, ώστε να συνδράμουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μίγμα τον επόμενο μήνα, εκτιμώ σίγουρα ότι οι χονδρεμπορικές τιμές τον Αύγουστο θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο» μας επισημαίνει στέλεχος της ΡΑΕ.

Εν τω μεταξύ φαίνεται πως η χρονική υστέρηση μεταξύ της ανακοίνωσης των χρεώσεων από τους προμηθευτές ρεύματος κάθε μήνα, και της έναρξης εφαρμογής των τιμών θα είναι μικρότερη από ότι υπολογιζόταν αρχικά. Το ΥΠΕΝ αποφάσισε να περιορισθεί στις 10 ημέρες, από τις 30-35 που προβλέπεται στη σχετική νομοθετική διάταξη, οπότε το περιθώριο είναι το εξής:

Οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Η σημερινή ρύθμιση, αντίθετα, προβλέπει πως στο τέλος κάθε μήνα θα αναρτούν τις τιμές που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Η τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μέσα στο ρευστό ενεργειακό «τοπίο» είναι μεγάλη η χρονική απόσταση των 30-35 ημερών, μεταξύ των ανακοινώσεων και της ημερομηνίας που αυτές θα λειτουργήσουν στην πράξη.

Και μόνο αν λάβουμε υπόψη την «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καταλαβαίνουμε το τοπίο κινούμενης άμμου, στο οποίο οι προμηθευτές θα ήταν αναγκασμένοι να προβλέψουν το ύψος τιμών τον μεθεπόμενο μήνα, αν διατηρείτο το αρχικό καθεστώς.

Η έντονη ρευστότητα έχει αρνητική επιβάρυνση και στον τελικό καταναλωτή, καθώς οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να την ενσωματώσουν στις χρεώσεις που ανακοινώνουν.

«Η τιμολόγηση των τελικών πελατών βάσει προβλεπόμενων τιμών, εκ των πραγμάτων αυξάνει τα τελικά τιμολόγια προμήθειας λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου», σημείωνε σε σχετική του επιστολή ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΕΣΠΕΝ επισήμαινε ότι, όσο πιο άμεσης εφαρμογής είναι οι προβλέψεις, τόσο πιο περιορισμένο σχετικά θα είναι και το ασφάλιστρο κινδύνου. Επομένως, ο Σύνδεσμος ζητούσε οι πάροχοι να ανακοινώνουν στις 25 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα.

Η τροποποίηση της προθεσμίας ανάρτηση των τιμών θα γίνει με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, η οποία δρομολογείται ώστε να αλλάξει και νομοθετικά η έναρξη εφαρμογής των ανακοινώσεων των χρεώσεων, η οποία έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, από την Κυριακή 10 Ιουλίου που προέβλεπε η διάταξη.

Ρωσία: Κόβει το φυσικό αέριο προς τη Φινλανδία - Διαμάχη για τον τρόπο πληρωμής

Αντιδρά η Ελλάδα στις υποχρεωτικές περικοπές που εισηγείται η Ε.Ε

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με την πρόταση της Κομισιόν για την μείωση 15% στην χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, «η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ. Έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές, την πολιτική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου, και σε ό,τι αφορά την προμήθεια, και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε» είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Με αυτά τα δεδομένα το ΥΠΟΙΚ εστιάζει στην ανάγκη παρεμβάσεων στην αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ αλλά και στην πορεία υλοποίησης των δράσεων αντικατάστασης της μεγάλης εξάρτησης που έχει η χώρα στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

«Νομίζω οι Ρώσοι θα συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας για να κρατούν τις τιμές υψηλότερα. Αλλά όταν γεμίσουν οι αποθήκες, μια τέτοια στάση θα έχει μικρή επίδραση στις τιμές» ανέφερε πριν λίγες μέρες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με το πώς προβλέπεται η εξέλιξη των τιμών προσθέτοντας ότι “η παράλληλη περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ, η χρήση λιγνίτη, ΑΠΕ και ντίζελ περιορίζουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα» κάτι που επηρεάζει το σημαντικά το ΑΕΠ.

«Ανά δέκα ευρώ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, η επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πορεία του ΑΕΠ. Αλλά η όλη εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα. Με παλιές καταναλώσεις η άνοδος 10 ευρώ στη τιμή του αερίου, δημιουργεί κόστος στην οικονομία που υπερβαίνει τα 600 εκ. Σίγουρα, όμως, έχουμε μείωση κατανάλωσης και υποκατάσταση του φυσικού αερίου. Κι αυτό θα συνεχίζεται σε όλη την επόμενη πορεία» σημείωσε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφοντας το όλο δημοσιονομικό σκηνικό που παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις το φθινόπωρο

ΕΔΕΥ: Βάσιμες ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Τι λένε στο Υπουργείο Οικονομικών – Οι φόβοι που εκφράζει η αγορά

Κύκλοι της ενεργειακής αγοράς που ασχολούνται με τις λιανικές πωλήσεις, υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος, αν δεν μπει δυνατά η ΔΕΗ στο παιχνίδι υπέρ των καταναλωτών με λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να ρίξει δραστικά τις τιμές, τότε να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για επιδοτήσεις.

«Τότε θα έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά και γρήγορο ξόδεμα των κονδυλίων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Βεβαίως το ΤΕΜ έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την εφαρμογή του πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, και περιμένει από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ. Μην ξεχνάμε όμως πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τελικές τιμές στον καταναλωτή στα περσινά επίπεδα δηλαδή περίπου 18-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα».

Στο ΥΠΟΙΚ λένε πως το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Φυσικό αέριο: Υποχρεωτικός κόφτης στην κατανάλωση του - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Το ράλι στις τιμές

Το νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 320, 75 ευρώ/MWh.

Η εικόνα με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα.

Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους παρόχους ενέργειας εν όψει της δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων για τον μεθεπόμενο μήνα, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου.

Πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα βιωσιμότητας.