Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε την αντίθεση την αντίθεση της Αθήνας για την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωση φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση κατά 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου».

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την προμήθεια και σε αυτές θα επιμείνουμε. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και χρήσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συμπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο πριν από το χειμώνα, αλλά και να οργανώσει ένα εφεδρικό σύστημα εφοδιασμού στην περίπτωση που η Μόσχα περικόψει περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου, σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για τον πόλεμο με την Ρωσία.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιό της για την αντιμετώπιση περαιτέρω μειώσεων των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το εν λόγω σχέδιο, μεταξύ άλλων, θέτει ως στόχο οι χώρες- μέλη της ΕΕ να μειώσουν κατά 15% τη ζήτηση για φυσικό αέριο από την 1η Αυγούστου έως και τον ερχόμενο Μάρτιο, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο μηχανισμός που δημιουργείται, δίνει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να κηρύσσει πανευρωπαϊκό συναγερμό μετά από έκκληση τουλάχιστον τριών κρατών-μελών ή με δική της πρωτοβουλία.

Τότε θα υπάρχει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης σε όλα τα κράτη-μέλη, αφού πρώτα διεξαχθεί διαβούλευση μαζί τους.

Ο συναγερμός αυτός θα τίθεται όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έντονης έλλειψης αερίου ή έντονης ζήτησης.

Ωστόσο, όπως τονίζεται πάντως στο κείμενο της Κομισιόν, όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, δημόσιοι φορείς, νοικοκυριά, προμηθευτές ηλεκτρισμού και βιομηχανία, μπορούν και πρέπει να προβούν σε μέτρα εξοικονόμησης με εξαίρεση τους προστατευμένους καταναλωτές.