Λίστα αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ έχουν στείλει ανεπίσημα (σύντομα και επίσημα) οι μη καθετοποιημένοι πάροχοι ρεύματος και αερίου που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.
Ζητούν κυρίως τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού εγγυοδοσίας από την πλευρά του δημοσίου, έτσι ώστε να αυξήσουν οι εταιρείες, με την εγγύηση του δημοσίου, τις γραμμές χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.
Οι πάροχοι που έχουν ξεμείνει από ρευστότητα, θέλουν επειγόντως να εισπράξουν την προκαταβολή σε ποσοστό 70-100%, του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου, αλλιώς δεν βγαίνουν.
Εναλλακτικά ζητούν εκκαθάριση των επιδοτούμενων ποσών σε εβδομαδιαία βάση.
«Μιλάμε καθημερινά μεν με την κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ και το ΥΠΟΙΚ, αλλά το πρόβλημα επιβίωσης παραμένει. Το επόμενο δίμηνο θα είναι καταστροφικό αν δεν έχουμε λύση. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Όλοι στην ΕΕ παίρνουν μέτρα που ξεκινούν από παροχή ρευστότητας και φτάνουν έως τις κρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, να κάνουμε κι εμείς το ίδιο» μας λέει διευθύνων σύμβουλος μίας από τις πρώτες εταιρίες – προμηθευτές.
Άλλος μάνατζερ του ευρύτερου ενεργειακού τομέα παρατηρεί πως «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι φανερό πως η πλήρης αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα απέτυχε. Πολλές εταιρίες έχουν πλήρη αδυναμία να βρούνε χρήματα για την αγορά ρεύματος, οπότε πάμε φουλ για λουκέτα αφού ούτε ιδιώτης για εξαγορά εμφανίζεται. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο τελικά, το Δημόσιο;».
Η αλήθεια είναι πως οι ανάγκες για φρέσκο χρήμα αυξάνουν ταχύτατα όσο ακριβώς και οι τιμές του ρεύματος.
Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς για το ρεύμα που αγοράζουν κάθε μέρα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Τον Αύγουστο οι τιμές ρεύματος θα εκτοξευθούν.
Αυτό θα γίνει αφού η τιμολόγηση αερίου γίνεται στη χώρα μας με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα και συνεπώς οι τωρινές ιλιγγιώδεις τιμές αερίου θα μετακυληθούν στο ρεύμα τον Αύγουστο. Τότε οι ανάγκες ρευστότητας τον θα αυξηθούν δραματικά και θα έχουμε αναγκαστικά λουκέτα.
Πλέον οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, δηλώνουν πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ρευστότητας άρα πάνε για κλείσιμο.
«Ξέρεις τί έχουμε μπροστά μας;» μας λέει διευθυντής πωλήσεων εναλλακτικού παρόχου και μας αναλύει:
«Έχουμε δραματικές απώλειες από αποχωρήσεις πελατών που αξιοποιούν τη δυνατότητα εύκολης αλλαγής παρόχου που τους δίνει ο νόμος. Χρηματοδοτούμε για 45 ημέρες τις επιδοτήσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση αφού στις 15 του μήνα τελικά εισπράξαμε από το ΤΕΜ τις επιδοτήσεις που έχουν τιμολογηθεί τον Ιούνιο και αφορούν καταναλώσεις Μάϊου. Αντίθετα εμείς πληρώνουμε χωρίς τις διευκολύνσεις που είχαμε στο τέλος του 2021, τις οφειλές μας προς τους Διαχειριστές, ανεξάρτητα από το αν έχουμε εισπράξει από τους πελάτες μας ή όχι. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί διπλασιάστηκαν σε 2-3 μήνες και οι διακανονισμοί κατά κανόνα δεν τηρούνται, λόγω αδυναμίας των καταναλωτών. Δεν βρίσκουμε καθόλου χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τί σόι τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που έχουμε; Ανύπαρκτο πλέον. Οι μέτοχοί μας δεν μπορούν πλέον να εισφέρουν στα ταμεία των επιχειρήσεων».
Η κρίση φαίνεται να αγγίζει πλέον και τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά την υιοθέτηση πλαφόν στις αμοιβές που λαμβάνουν για την παραγωγή τους, δεν έχουν τα περιθώρια να χρηματοδοτούν τις ανάγκες της προμήθειας από τις αυξημένες εισπράξεις στο χρηματιστήριο ενέργειας για το ρεύμα που παράγουν.
Αναζητούνται λύσεις επειγόντως…