Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο ΥΠΕΝ παρουσίασε τα νέα τιμολόγια ρεύματος ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση για ευάλωτους καταναλωτές, που θα φτάσουν πιθανά τα 1,2 εκατ. ευρώ, με μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και προσαυξημένα στο εισόδημα για οικογένειες με παιδιά.

Εκείνα που ‘θα την πληρώσουν’ πάντως είναι τα λεγόμενα μεσαία νοικοκυριά που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 5,5 εκατομμυρίων πελατών, αφού χωρίς επιδότηση θα επιβαρυνθούν σημαντικά από τον Ιανουάριο.

Πως θα πληρωθεί το επίδομα

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλε, το πράσινο είναι το νέο και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει γιατί εάν δεν επιλέξουν οι καταναλωτές κάποιος πρέπει να το επιλέξει.

«Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων επιλέξαμε να το κάνει αυτό η Πολιτεία και που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

1,2 δις τα χρωστούμενα στους προμηθευτές ρεύματος - Ποιοι είναι οι …«φεσσαδόροι»

Οι κατηγορίες τιμολογίων

Οι κατηγορίες των τιμολογίων είναι οι παρακάτω:

Μπλε: Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης

Πράσινο: Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο). Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Κίτρινα: Κυμαινόμενα

Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.

Φορολόγηση υπερεσόδων από το ρεύμα: Πόσα θα εισπράξει το δημόσιο - Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση

Τι γίνεται με τις ρευματοκλοπές

Ο κ. Σκυλακάκης διεμήνυσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν, αλλά και για τους «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

Θα ληφθούν και προληπτικά μέτρα αλλά και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Μιλώντας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τόνισε πως: «Ορίζουμε τον όρο στρατηγικό κακοπληρωτή. Κάποιος που αλλάζει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές, σε μια πενταετία με αρχή 1-/-2020 και στη συνέχεια πάει να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο, αφήνοντας οφειλές. Η λογική είναι στην τρίτη καίγεσαι. Δεν μπορείς να αλλάξεις προμηθευτή, αφήνοντας χρέη».

Ποια νοικοκυριά θα πληρώσουν «καπέλο» για το ρεύμα

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στη λιανική ρεύματος

Αναγκαίες είναι οι παρεμβάσεις στη λιανική για την προστασία του καταναλωτή είπε ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ, ενώ πρόσθεσε πως δεν υφίσταται επένδυση ΑΠΕ χωρίς ρίσκο και πλέον είναι ειλημμένες οι αποφάσεις για τον ηλεκτρικό «χώρο».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα «ανοίξουν τον δρόμο» για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας το οξυμμένο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού «χώρου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στα πλαίσια του 5ου συνεδρίου Renewable & Storage Forum.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η γενική κατεύθυνση των αποφάσεων που έχει λάβει το ΥΠΕΝ στόχο έχει να επιλύσει την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου και της μεγάλης ουράς έργων ΑΠΕ που θέλουν να μπουν στο σύστημα.

Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς εκκρεμούν προς διευθέτηση μια σειρά τεχνικές πτυχές.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην Υπουργική απόφαση με τις προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ ενώ οι ενδεικνυόμενες λύσεις θα κινηθούν στην προώθηση του demand-response με την αξιοποίηση των έξυπνων μετρητών, στην αύξηση της αποθήκευσης πριν και μετά τον μετρητή καθώς και με την αξιοποίηση με ορθολογικό τρόπο του μέτρου των περικοπών.

Το πλαίσιο που θα εισαγάγει το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιτρέψει την ταχύτερη εισαγωγών νέων έργων στο ηλεκτρικό σύστημα και επομένως τον περιορισμό της «ουράς» έργων που σήμερα περιμένουν στην «πόρτα», την δημιουργία ηλεκτρικού χώρου και την καλύτερη ευστάθεια του συστήματος.

Ενεργειακή πανδημία: Τα νοικοκυριά το έριξαν στο πετρέλαιο και τα ...«φέσια»

Ενιαίο τιμολόγιο: τα χαρακτηριστικά

Αναφερόμενος στο μέτρο του ενιαίου τιμολογίου που πρόκειται να παρουσιάστηκε αναλυτικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το εν λόγω προϊόν θα διασφαλίζει δύο βασικά πράγματα: πρώτον την ελευθερία κίνησης μεταξύ των διαφόρων εταιρειών προμήθειας και την δυνατότητα σύγκρισης τιμών.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από μερίδες της αγοράς που κάνουν λόγο για κρατική παρέμβαση και υπερ-ρύθμιση της αγοράς, ο Υπουργός τόνισε ότι τα εξεταζόμενα μέτρα έρχονται να διορθώσουν πλευρές και πτυχές της αγοράς και όχι να υποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό. Απαριθμώντας βασικές οικονομικές κατηγορίες-υποθέσεις που αποτυπώνουν την λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματικότητά της, ο Υπουργός ανέδειξε ότι καταγράφονται μια σειρά προβλήματα καθώς:

  • Τέλεια πληροφόρηση: Δεν υπάρχει καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις τιμές τώρα και μελλοντικά ως προς τον τρόπο υπολογισμού τους
  • Μηδενικό κόστος μετακίνησης: Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καθώς είναι σοβαρό το κόστος μετακίνησης από άποψη χρόνου και γραφειοκρατίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι καταναλωτές δεν ασχολούνται με την αλλαγή προμηθευτή όπως και στην πλειοψηφία τους δεν θα μεριμνήσουν για να μεταβούν σε ένα άλλο τιμολόγιο με την άρση των μέτρων και επομένως καθίσταται αναγκαίο να δημιουργηθεί μια μεταβατική κατάσταση που θα είναι το ενιαίο τιμολόγιο.
  • Ορθολογισμός: Ως προς αυτό, ο Υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι το δυνατό μας σημείο», καθώς αυτή την στιγμή οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ορθολογικά δεδομένων των ανωτέρω ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά.

Διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την αγορά προμήθειας μετά και την άρση των μέτρων στόχο έχουν την προστασία του καταναλωτή δεδομένου ότι αυτός δεν προστατεύεται από κάπου.

Σε ότι αφορά την ενεργόβορο βιομηχανία, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει παρέμβαση για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους που πλέον συνιστά βασική παράμετρο στην υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ ΥΠΕΝ και ΣΕΒ εξετάζει ήδη μια σειρά μέτρα και εργαλεία που θα επιτρέψουν την μείωση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, όλα τα πρέπει να κινούνται στη σφαίρα του εφικτού καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ενεργοβόρος βιομηχανίας της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκρίνεται με την βιομηχανία των ΗΠΑ, μιας κάτι τέτοιο δεν έχει λογική βάση. Επομένως τα μέτρα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες και εφικτές στοχεύσεις αποφεύγοντας τις γενικότερες και τις «αυθαιρεσίες».

Ερωτώμενος για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Υπουργός τόνισε αρχικά ότι η Ευρώπη έχει μετρήσει σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησης της από την Ρωσία, πράγμα που ωστόσο δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στην περίπτωση της Ελλάδας. Ειδικότερα για την χώρα μας τόνισε ότι αυτή την στιγμή «τρέχουν» μια σειρά μακροχρόνιες συμβάσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, όπου οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Τέλος, ερωτώμενος αν υπάρχει χώρος στον κλάδο των ΑΠΕ για τον «μικρό» επενδυτή, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να διαφυλάξει «χώρο» σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο αυτό να γίνεται με όρους ανταγωνισμού μεταξύ των «μικρών» πάντα και όχι με την λογική «είδε φως και μπήκε».

Διαβάστε ακόμη: