Τρείς διαφορετικούς τύπους τιμολογίων περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τη λιανική ρεύματος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας.

Πρόκειται για τα νέα προϊόντα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από τη λήξη των έκτακτων μέτρων στη λιανική και χονδρική ρεύματος.

Στην απόφαση της Αρχής περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οικιακών και μη τιμολογίων, τόσο όσον αφορά τα κυμαινόμενα, όσο και τα σταθερά.

Οι τρείς κατηγορίες είναι οι εξής:

Α) Προϊόντα Σταθερής τιμής Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης (Σταθερά Τιμολόγια) – Σήμανση με χρώμα μπλε .

Πρόκειται για Προϊόντα, για τα οποία ισχύει μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει μπλε σήμανση.
Η τιμή των προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης – Σήμανση με χρώμα πράσινο

β1) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex-ante)

Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία:
(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης
(β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

Η τιμή των προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

β2) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex post)

Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία:

(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

(β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

Η τιμή των προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
β3) Προϊόντα Μεικτής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία επιδεικνύουν χαρακτηριστικά και των σταθερών και των κυμαινόμενων Προϊόντων (β1 ή β2).

Η τιμή των προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μεικτής τιμολόγησης

Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στις κατηγορίες β1, β2 και β3 οφείλει εφεξής να φέρει πράσινη σήμανση.

Γ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης – Σήμανση με χρώμα πορτοκαλί

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας, η οποία αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών επόμενης ημέρας και των ενδοημερήσιων αγορών, και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει πορτοκαλί σήμανση.

Οι Σημάνσεις Διαφάνειας πρέπει να αποτυπώνονται σαφώς σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του Προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του καθώς και τις προωθητικές ενέργειες. Οι Προμηθευτές καλούνται όπως υιοθετήσουν αμελλητί τις Σημάνσεις Διαφάνειας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Αρχή θα προβαίνει στην ανάρτηση των τιμών των Προϊόντων Προμήθειας Ηλεκτρικής στην ιστοσελίδα της προκειμένου οι καταναλωτές να δύνανται να έχουν ευχερή πρόσβαση στη σχετική πληροφορία, να επαληθεύουν τις χρεώσεις τους και να προβαίνουν στις βέλτιστες επιλογές κατά τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προς εξυπηρέτηση των εννόμων συμφερόντων τους.

Προϋπολογισμός 2024: γιατί έπεσε «κοφτήρι» στις δαπάνες για επιδοτήσεις ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 συγκριτικά με τον προϋπολογισμό του 2023, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά χαμηλότερες κατά 76% δαπάνες για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης. Το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των οικονομικών ενισχύσεων προέρχεται από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος.

Η μείωση των δαπανών αποδίδεται, όπως εξηγεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 η κυβέρνηση στην «αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας το 2023».

Με βάση τον προϋπολογισμό του 2023 το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του 2022 ανήλθε στα 10,6 δισ. ευρώ. Από αυτά βέβαια τα 4,8 δισ. ευρώ προήλθαν από τα κρατικά ταμεία. Τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δηλαδή από το πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος που πουλάνε οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Συνολικά, τα 10,6 δισ. ευρώ δεν διατέθηκαν μόνο για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης αλλά είχαν διατεθεί και για τις επιδοτήσεις του κόστους λιπασμάτων, ζωοτροφών, έξτρα ενισχύσεις σε συνταξιούχους, σε ανασφάλιστους, δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ, επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.

Το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα 5,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το κόστος για την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την πληθωριστική κρίση του 2023 ανέρχεται σε 2,540 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 1,047 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως καλύπτονται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, άρα το δημοσιονομικό κόστος καλύπτεται.

Περιλαμβάνεται επίσης δημοσιονομική παρέμβαση ύψους 789 εκατ. ευρώ για market pass, δαπάνη 280 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2023 – 2024 και επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών ύψους 76 εκατ. ευρώ.

Για επιδοτήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης) η δαπάνη ανέρχεται στα 2,190 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί το 1,045 δισ. ευρώ που καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας), τότε το δημοσιονομικό κόστος περιορίζεται στο 1,145 δισ. ευρώ.

Αν συγκριθεί με το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού του 2023 που ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει περικοπή των 3,6 δισ. ευρώ ή δραστικός περιορισμός κατά 76%.

Σε ισχύ απο το Νοέμβριο το μειωμένο νυχτερινό ρεύμα- Ποιοι το δικαιούνται

Σε ισχύ θα τεθεί από τον επόμενο μήνα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Αφορά στην περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2023 έως 30 Απριλίου 2024 και τις ώρες:

02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.

02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών.

Το νυχτερινό τιμολόγιο με δύο ωράρια για τους οικιακούς πελάτες αφορά όσους μένουν:

-Σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής.

-Στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας

-Στα νησιά Αλόννησο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Κέα, Κέρκυρα Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σκιάθο, Σκόπελο

Υπάρχει και το συνεχές ωράριο από τις 23:00 έως τις 07:00 και ισχύει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δε θέλουν να το αλλάξουν. Από την άλλη είναι το τμηματικό ωράριο, δύο ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και έξι ώρες τη νύχτα (02:00 – 08:00).

Επιπλέον, ισχύει για τις εξής κατηγορίες:

-Τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 μέχρι 30 Απριλίου 2018.
-Τους νέους καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτό το ωράριο και μόνο.
-Τους καταναλωτές που έχουν το συνεχές και επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό (οι οποίοι όμως δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο).

Το ρεύμα στην Ελλάδα θα ήταν πανάκριβο αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις

Οικιακοί καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη

Για τους οικιακούς καταναλωτές Θεσσαλονίκης το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται σε δύο ωράρια:

-Το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00). Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν ήδη αυτό το ωράριο και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

-Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος με τμηματικό ωράριο 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 (8 ώρες στο 24ωρο). Αυτό θα ισχύσει για τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 μέχρι 30 Απριλίου 2018. Όσοι έχουν το ωράριο 23:00 έως 07:00 και θέλουν να το αλλάξουν μπορούν να λάβουν το τμηματικό 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00, αλλά δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

Οικιακοί καταναλωτές στη νησιά του Αιγαίου

Στην Κρήτη (στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Χανίων, Σταλίδας Ηρακλείου, Μοιρών Ηρακλείου, Πραιτορίων Ηρακλείου, Βρυσών Χανίων και Αγιάς Χανίων), καθώς και στα νησιά Ηράκλεια, Ίο, Κάλυμνο, Κουφονήσια, Κω, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Νάξο, Νίσυρο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα, Τήλο, Φολέγανδρο, Χάλκη και Χίο.

Το τιμολόγιο εφαρμόζεται με δύο ωράρια: Το συνεχές και το τμηματικό. Το τμηματικό θα είναι υποχρεωτικό σε νέους οικιακούς καταναλωτές που ζητούν νυχτερινό τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές που έχουν σήμερα το συνεχές ωράριο θα εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν. Αν επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό ωράριο, μπορούν να το λάβουν αν το δηλώσουν στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΔΔΗΕ AE, αλλά οι εν λόγω καταναλωτές δεν θα μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

Το συνεχές ωράριο παύει πλέον να εφαρμόζεται σε νέους καταναλωτές και θα χορηγείται μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη. Σε γεωγραφικές περιοχές όπου λειτουργούν μόνο χρονοδιακόπτες θα χορηγείται μόνο το συνεχές ωράριο.

Για τους οικιακούς καταναλωτές της υπόλοιπης χώρας, το νυχτερινό τιμολόγιο θα ισχύει με το συνεχές ωράριο (23:00-07:00), δηλαδή με τον τρόπο που εφαρμόζεται έως και σήμερα.

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου.

Η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:
α) Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ και
β) Τηλεφωνικά στο 800 400 4000 ενώ υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης στο νυχτερινό ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη: