Το πετρέλαιο κατευθύνεται προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση καθώς η υποτονική αισιοδοξία για την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ έδωσαν τις τελευταίες ενδείξεις ότι η αγορά παραμένει ήπια.

Το West Texas Intermediate μεταβλήθηκε ελάχιστα την Παρασκευή, ακόμη και όταν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, και παρέμεινε κάτω 4,8 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα.

Η επανέναρξη του εμπορίου της Κίνας για εμπορεύματα έχει σηματοδοτήσει, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της, την ανάκαμψη της χώρας. Στις ΗΠΑ, οι βασικοί δείκτες της αγοράς έχουν αμβλυνθεί και δείχνουν υπερπροσφορά.

Το Σαββατοκύριακο, η Ευρώπη και οι χώρες της Ομάδας των Επτά θα εφαρμόσουν κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικών διυλισμένων καυσίμων.

Ενώ αυτό είχε διαφημιστεί ως μια άλλη πιθανή πηγή ισχύος της αγοράς, η αγορά ντίζελ έχει γενικά αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι η Ρωσία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή καυσίμων.

Το αργό έχει κυμανθεί εντός του εύρους των 10 δολαρίων φέτος, με τις τιμές να κυμαίνονται στο πλαίσιο ανησυχιών για παγκόσμια επιβράδυνση και τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την άκαμπτη πολιτική του Covid Zero.

Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησαν ότι δεν είχαν τελειώσει ακόμη με τη νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του υπερβολικά αυξημένου πληθωρισμού, ενώ οι αγορές για τα βαρέλια συνεχίζουν να φαίνονται αδύναμες.

Το WTI για παράδοση (delivery) Μαρτίου παρουσίασε μικρή αλλαγή στα 75,86 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Το Brent για το διακανονισμό (settlement) Απριλίου ήταν σταθερό στα 82,17 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι.

Η υποχώρηση του αργού αυτή την εβδομάδα ήρθε παράλληλα με τις υποχωρήσεις σε άλλα κορυφαία βιομηχανικά εμπορεύματα, με τον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα επίσης χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμη: