Εναντίον των ΗΠΑ στρέφει τα βέλη του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκονται πίσω από τον ΙSIS και την Αλ Κάιντα».

Ο ίδιος πρόσθεσε, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πως «οι πρεσβευτές κάνουν επιχείρηση τρομοκρατίας και ψυχολογικό πόλεμο». Είπε ακόμη πως «οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν F-16 και F-35. Ποιον κοροϊδεύουν;».

Σοϊλού προς ΗΠΑ: «Ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε;»

Στις δηλώσεις του ο Σοϊλού είπε: «Οι πρεσβευτές που είχαν υπογράψει ένα κείμενο, αυτοί οι πρεσβευτές που είχαν επιχειρήσει να κάνουν μια νομική επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας τώρα με εντολή του γνωστού πρεσβευτή, προσπαθούν να εκτελέσουν μια τρομοκρατική επιχείρηση με την πρόφαση του κενού ασφαλείας.

Οι δήθεν φίλοι και οι σύμμαχοι μας που κάνουν παζάρια μαζί μας για τα F-16 και τα F-35 μας λένε ”εμείς θέλουμε αλλά τι θα γίνει στην Γερουσία δεν ξέρουμε”. Εσείς ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε; Ποιον ξεγελάτε; Eσείς ποιο παιχνίδι παίζετε; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του Ισλαμικού Κράτους; Ποιος ανακάλυψε, ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα στον κόσμο; Η ίδια η Αμερική το έχει κάνει αυτό».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σοϊλού, έχουν γίνει συλλήψεις και προσαγωγές.

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης

Την ίδια ώρα, στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Οι πρεσβευτές εννέα χωρών εκλήθησαν στο υπουργείο Εξωτερικών με την Άγκυρα να θέτει το ερώτημα «γιατί κλείσατε ταπροξεινεία σας, εμείς διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας».

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των εννέα χωρών που έκλεισαν τα προξενεία τους και εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες, καθώς η τουρκική ηγεσία θεωρεί αδικαιολόγητες της συγκεκριμένες ενέργειες.

Μέχρι στιγμής, έξι χώρες έχουν κλείσει τα προξενεία τους στη γειτονική χώρα, ενώ άλλες τρεις έχουν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία.

Αναλυτές σχολιάζουν πως τέτοιες αντιδράσεις εξυπηρετούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η δημοσιογράφος του CNN Turk Χαντέ Φιράτ ανέφερε: «Mεταφέρθηκε η αντίδραση της Άγκυρας επί του θέματος, τους υπενθυμίστηκε ότι η ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών διασφαλίζεται βάσει διεθνών συμβάσεων και τους τονίστηκε ότι τέτοιες ταυτόχρονες δραστηριότητες δεν συνιστούν ανάλογη και συνετή προσέγγιση και ότι τέτοιες προσεγγίσεις εξυπηρετούν μόνο τις ύπουλες ατζέντες των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο δημοσιογράφος Μελίκ Γιγιτέλ σχολίασε: «Ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα πει το όνομα της χώρας. Επειδή είπε πως ‘μια χώρα είπε στις άλλες να κλείσουν κτλ’. Αυτή η χώρα είναι οι ΗΠΑ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Καλούν το προξενείο της Ολλανδίας και λένε εμείς κλείνουμε, να κλείσετε κι εσείς».

Διαβάστε ακόμη: