Με το βλέμμα στραμμένο στην ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα δώσει το περίγραμμα όσον αφορά το «Νέο Ξεκίνημα» στην οικονομία και την διακυβέρνηση της χώρας και με το δίλημμα του δομικού ανασχηματισμού να αιωρείται, καθώς δεν διαψεύδεται, η επιχειρηματική πιάτσα εν μέσω πανδημίας αλλά και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, αρχίζει να λαμβάνει μηνύματα αλλαγής κλίματος!
Οι εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις δείχνουν να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς: άμεσα ανακοινώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ η ανακήρυξη της κοινοπραξίας Τέρνα – Egis project ως αναδόχου της παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας οδού που θα αποφέρει στο Κράτος τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ, ποσόν ιλιγγιώδες!
Ταυτοχρόνως στο ΤΑΙΠΕΔ θα υποβληθούν την προσεχή Πέμπτη, οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων κοινοπραξιών για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση στον τομέα της ενέργειας όπου τίθενται αντιμέτωποι η ιταλική Italgas, κορυφαία διαχειρίστρια δικτύων στην Ευρώπη και ο επενδυτικός ενεργειακός τσέχικος όμιλος ΕΜΗ, σε συνεργασία με την Emma delta, το κερδοσκοπικό fund του γνωστού στην Ελλάδα Γιούρι Σμετς από τις τοποθετήσεις του σε ΟΠΑΠ και Τρ. Πειραιώς!
Στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένονται επίσης οι προτάσεις των 4 fund CVC, KKR, Macquarie και First Sender για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό εμπλοκή στο μάνατζμεντ και έλεγχος στις προμήθειες κάτω των 300 εκατ. ευρώ, δύο ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό στους υποψήφιους με αποτέλεσμα ήδη η πανίσχυρη KKR να το …σκέφτεται!
Από την άλλη πλευρά κυβέρνηση και Goldman Sachs θεωρούν ότι λόγω της εκτίναξης διεθνώς της αξίας των δικτύων που πωλούνται πανάκριβα, (πχ στην Ελλάδα Wind, Chipita) δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει ακόμη και η υποβολή προσφοράς που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ, ποσόν πέραν πάσης προσδοκίας!!!
Πέραν όμως των αποκρατικοποιήσεων κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται:
Πρώτον, τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, της πορείας της οικονομίας κατά το Β’ τρίμηνο του έτους, που κατά πληροφορίες είναι εντυπωσιακό και φέρεται να καταγράφει άνοδο του ΑΕΠ διψήφια ξεπερνώντας το 10%! Γεγονός που δημιουργεί , αν ισχύει, βασικές προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου γύρω στο 6,5%, πολύ πάνω από όλες τις προβλέψεις!
Δεύτερον, τα οικονομικά αποτελέσματα Β’ τριμήνου των τραπεζών και των εισηγμένων εταιριών που θα δώσουν το στίγμα της πορείας του επιχειρηματικού γίγνεσθαι στη χώρα και της αντανάκλασης των αποτελεσμάτων αυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!
Ήδη οι τράπεζες πάντως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, τα stress tests και την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία, δείχνουν να ανακτούν την πρωτοκαθεδρία στο Χρηματιστήριο και να ηγούνται της νέας εποχής που ανοίγεται!
Οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αποτελούν ζήτημα ημερήσιας διάταξης όπως και οι συνεχείς εντάξεις σε δείκτες διεθνών οίκων!
Ταυτοχρόνως όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα έχουμε αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας για την οικονομία, που θα ανάψει το πράσινο φως για την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων!
Το κλίμα δείχνει να αλλάζει…