Στις 4 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές των 4 υποψηφίων επενδυτών, από τους 9 που αρχικώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για την απόκτηση από την ΔΕΗ του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς βάσει των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού να έχουν λόγο στην άσκηση του management και τις προμήθειες!

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό στον οποίο ευλόγως δεν συμμετέχουν διαχειριστές δικτύων, καθώς ο ρόλος βάσει της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι απολύτως παθητικός, όπου οικονομικές προσφορές θα υποβάλουν το αμερικανικό fund KKR, το γνωστό μας από την παρουσία του στην Ελλάδα ποικιλοτρόπως CVC, το αυστραλιανό fund Macquarie και το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο!

Και κατά τις πληροφορίες φαβορί έχουν χριστεί σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, το KKR και το Macquarie, ενώ το CVC φέρεται ως αουτσάιντερ για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως και το First Sender. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία και σφραγισμένες προσφορές, οπότε όλα είναι πιθανά και μη προβλέψιμα!

Το ζήτημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι το τίμημα!

Ο ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει μια επιχειρησιακή αξία της τάξης των 3 δις. ευρώ και αποτελεί το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ένα ποσόν της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως!

Επιπροσθέτως ο ΔΕΔΔΗΕ βαρύνεται με δάνεια ύψους 1,5 δις. ευρώ!

Υπό αυτό το πρίσμα στη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε ένα τίμημα άνω του 1,5 δις. για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από το οποίο τα 750 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μείωση του δανεισμού!

Βεβαίως απολύτως ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για προβληματισμό της διοίκησης της ΔΕΗ ως προς το τίμημα, λόγω αρνητικής συγκυρίας και συνθηκών.

Υπό την έννοια πως αν δεν είναι πολύ υψηλό προτιμότερο θα ήταν να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να ακολουθηθεί το plan b της αυτόνομης εισαγωγής του ΔΕΔΔΗΕ στο Χρηματιστήριο!

Ωστόσο η Goldman Sachs που αποτελεί και τον συντονιστή της έκδοσης και αρχιτέκτονα του turn around story της ΔΕΗ που από την κατάτμηση και την απαξία μετατράπηκε σε κυρίαρχη στο χώρο της ενέργειας, έχει άλλη άποψη που την υπερασπίζεται σθεναρά!

Η Goldman Sachs λοιπόν υποστηρίζει ότι βιώνουμε τις καλύτερες στιγμές διεθνώς όσον αφορά τα δίκτυα, οι αξίες των οποίων βάσει πραγματικών στοιχείων εκτινάσσονται.

Για παράδειγμα, λένε στην Goldman Sachs, το πρόσφατο παράδειγμα της Wind η οποία πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσε να πιάσει ούτε 500 εκατ. ευρώ και τώρα λόγω του δικτύου της πουλήθηκε στην BC Partners αντί 1 δις. ευρώ!

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η Chipita.

Η οποία πριν από ενάμισι χρόνο δεν έπιανε ούτε 800 εκατ. ευρώ και στις μέρες μας λόγω της ανάπτυξης του δικτύου της διεθνώς και σε χώρες συμπληρωματικές πουλήθηκε στην αμερικανική Mondelez αντί 1,7 δις. ευρώ! Και τα παραδείγματα είναι πολλά εντός και εκτός Ελλάδος!

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν η Goldman Sachs, σε αντίθεση με διάφορες φωνές στη ΔΕΗ αλλά και στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα πιάσει υψηλό τίμημα, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, μολονότι ο αποκλεισμός από το management αλλά και τον έλεγχο των προμηθειών για τον νέο μεγαλομέτοχο του 49% είναι ένα ντεζαβαντάζ που οφείλει ο κάθε νοήμων επενδυτής να το συνεκτιμήσει!