Τον χαρακτηρισμό «credit negative» αποδίδει ο αμερικανικός οίκος Moody’s στην Mondelez International με αφορμή την εξαγορά της Chipita αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2 δις. ευρώ! Προσθέτοντας ότι η εν λόγω εξαγορά θα αυξήσει τη μόχλευση εάν χρηματοδοτηθεί με χρέος!!!

Είναι προφανές πως η εξαγορά της Chipita από την Mondelez αντί του ποσού των 2 δις. έχει προκαλέσει ερωτηματικά στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τόσο ως προς το ύψος της συμφωνίας όσο και ως προς τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε.

Ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά εστιάζονται στο γεγονός πως πριν από μόλις δύο χρόνια το συγκεκριμένο ντηλ χάλασε καθώς παρά τις διαρροές από την Chipita, η προσφορά των αμερικανών για την εξαγορά της εταιρίας μόλις και μετά βίας άγγιζε τα 800 εκατ. ευρώ!

Ταυτοχρόνως την εποχή εκείνη παρά τις προσπάθειες η Chipita αδυνατούσε να μπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου!!!

Τι άλλαξε λοιπόν από το 2018 μέχρι σήμερα; Και ποιος ο ρόλος του ομίλου Ολάγιαν στη συμφωνία – μαμούθ;

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Ολάγιαν κατέχει το 80% των μετοχών της Chipita και την ίδια στιγμή είναι συνέταιρος της Mondelez International στην επένδυση στην Σαουδική Αραβία όπου από κοινού είναι μέτοχοι της Mondelez Arabia!

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία άλλαξε τα πάντα! Και κυρίως την καταναλωτική συνήθεια όπου τα σνακ αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο προϊόν λόγω κλειστών μαγαζιών, καταστημάτων εστίασης!

Η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης σνακ σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό της δίκτυο ώθησε την Mondelez να ρίξει τσουβάλια λεφτά για να αγοράσει την εταιρία των συνεταίρων της στη Σαουδική Αραβία, των μελών της οικογένειας και του ομίλου Ολάγιαν που από τη δεκαετία του 1990 στηρίζει και χρηματοδοτεί την Chipita και ήταν εκείνη που παρείχε τα κεφαλαία για να επιστρέψει από την Vivartia!

Υπό αυτό το πρίσμα η αλήθεια είναι πως το ποσόν της εξαγοράς  πράγματι είναι ιλιγγιώδες, υπερβολικό και ευλόγως προκαλεί προβληματισμό και αναπάντητα ερωτήματα στους οίκους αξιολόγησης.

Όπως είναι αλήθεια ότι η πανδημία του κορωνοιού και οι αλλαγές καταναλωτικής συνήθειας που προκάλεσε άλλαξαν τα δεδομένα και εκτινάξαν αποτίμηση και αξίες!

Το ίδιο ισχύει και ως προς την ανάπτυξη του δικτύου κυρίως σε κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες όπου η Mondelez δεν είχε ενεργό παρουσία.

Πραγματικότητα ωστόσο είναι πως οι βασικοί μέτοχοι της Chipita, οικογένεια Ολάγιαν, συνδέονται πολλαπλώς με την Mondelez , είναι ήδη συνέταιροι σε άλλες αντίστοιχα δουλειές, οπότε το γεγονός αυτό εγείρει υποψίες και ερωτηματικά.

Τέλος, αλήθεια είναι ακόμη πως ο μικρομέτοχος του 12% Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρώτον πούλησε τρεις φορές την Chipita και κέρδισε κατ επανάληψη μέσα από το πάρε- δώσε με τον εκάστοτε αγοραστή – πωλητή!

Αποκόμισε δηλαδή αλλεπάλληλες υπεραξίες εκ του ασφαλούς, χωρίς ρίσκο και πάντα με τις πλάτες των τραπεζιτών του χθες, εκείνων που διαχειρίστηκαν επί χρόνια την εθνική τραπεζική καταστροφή και την είσοδο της χώρας στα μνημόνια!

Δεύτερον, σε μόνιμη βάση ο διαχειριστής της Chipita βρισκόταν σε ανοιχτή κόντρα με τους Άραβες συνεταίρους του, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είχαν άρει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του!

Τέλος καλό όλα καλά, λένε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια, τόσο της εταιρίας όσο και των βασικών πρωταγωνιστών της.

CHIPITA: Μια συνεχής ιστορία επιτυχημένων εξαγορών