Μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα, τους υψηλούς ρυθμούς του ΑΕΠ και των βασικών οικονομικών μεγεθών φαίνεται να παρουσιάζει η εθνική οικονομία, που παρά την πανδημία πραγματοποιεί εντυπωσιακή επιστροφή!

Μετά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Τρ. Πειραιώς αλλά και τις τακτοποιήσεις μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» των κόκκινων δανείων, ήδη ο τουρισμός σημειώνει εξωπραγματικά βάσει των συνθηκών νούμερα, με δημοφιλείς προορισμούς να παρουσιάζουν τεράστιες πληρότητες και νούμερα κατά τον Αύγουστο ακόμη μεγαλύτερα από εκείνα του Αυγούστου 2019, όταν και σημειώθηκαν ιατρικά ρεκόρ όλων των εποχών, πριν ακόμη φυσικά ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοιού.

Επιπροσθέτως, σημαντική ανάκαμψη σημειώνουν και οι εξαγωγές, γεγονός που επίσης καταδεικνύει την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα και την απήχηση διεθνώς των ελληνικών προϊόντων όσον αφορά την ποιότητα.

Πέραν όμως αυτών, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί καθώς σηματοδοτεί πλήρως την αλλαγή των δεδομένων, είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του χρόνου συγκριτικά με τα αντίστοιχα διαστήματα του 2020!

Οι ρυθμοί ανάπτυξης λοιπόν κινούνται σε εντυπωσιακούς ρυθμούς κατά το Β’ τρίμηνο του έτους, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες και νέα δεδομένα για την πλήρη αναστροφή της τάσης και την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε αύξηση του ΑΕΠ πέραν των εκτιμήσεων, τόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όσο και των διεθνών οίκων!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αύξηση του ΑΕΠ κατά το Β’ τρίμηνο του 2021 φέρεται να είναι διψήφια!!! Να αγγίζει και πιθανόν να ξεπερνά το 10%!!! Διαμορφώνοντας μια τάση εκτίναξης της ελληνικής οικονομίας από την βαθιά ύφεση του 2020 που κινήθηκε στο 8,2%!

Οι ίδιοι έγκυροι οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ραγδαία ανοδική και στο βαθμό που δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα ανατρέψουν τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα εφαρμογή νέων λοκντάουν, τότε στο τέλος του έτους θα κινηθεί πέραν των εκτιμήσεων της κυβέρνησης (3,6%), του Δ.Ν.Τ (3,8%) και των διεθνών οίκων που πιθανολογούσαν ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 4,5% στην καλύτερη περίπτωση.

Με βάση τα δεδομένα του εντυπωσιακού Β’ τριμήνου, οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις που διαμορφώνονται για την αύξηση του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου φέρουν ρυθμούς ανάκαμψης που θα προσεγγίσουν το 6,5%, εάν φυσικά δεν υπάρξει λόγω πανδημίας ανακοπή της ανοδικής τάσης και όλα εξελιχθούν βάσει των σημερινών δεδομένων!