Ανοίγουν την προσεχή Πέμπτη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ όπου έχει ήδη προσδιορισθεί διοικητικό συμβούλιο, οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι οποίες ανήκουν κατά 65% στο ταμείο και κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μοναδικοί υποψήφιοι στην μεγάλη ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας είναι η ιταλική Italgas, μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην γειτονική χώρα με μερίδιο αγοράς 34% και τρίτος μεγαλύτερος  διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη και ο τσέχικος όμιλος EPH, που ουσιαστικά ενασχολείται με επενδύσεις και αποδόσεις στο χώρο της ενέργειας και συνεργάζεται με το επενδυτικό – κερδοσκοπικό fund Emma delta, του γνωστού στην Ελλάδα Τσέχου κυνηγού υπεραξιών Γιούρι Σμετς, από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ και της Τρ. Πειραιώς!

Σε απλά λόγια πρόκειται για μία «σύγκρουση» μεταξύ ενός διαχειριστή δικτύων, της Italgas, που θα επενδύσει για να μείνει και να αναπτύξει τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ενός κερδοσκοπικού fund που όπως έφυγε με τεράστιες υπεραξίες από τον ΟΠΑΠ και την Τρ. Πειραιώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτσι θα φύγει και από την ΔΕΠΑ Υποδομών αν φυσικά βάσει της οικονομικής του πρότασης την αποκτήσει!

Οι οικονομικές προσφορές που θα ανοίξουν την Πέμπτη θα αναδείξουν τον προσωρινό πλειοδότη και θα κρίνουν κατά κύριο λόγο τον διαγωνισμό, ωστόσο βάσει της προκήρυξης το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα (και όχι την υποχρέωση) εάν η διαφορά των οικονομικών προτάσεων των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη των 15 μονάδων, να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές.

Και τούτο σε κάθε περίπτωση συνδέεται με το πραγματικό συμφέρον του δημοσίου, τη διαφύλαξη των εργαζομένων, την ανάπτυξη του δικτύου και την προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η σπουδαία αυτή ιδιωτικοποίηση στο ΑΕΠ και την κοινωνία!