Με συντριπτική πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας επικύρωσε σήμερα (27/09) την ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα περισσότερα από τα τριάντα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών, μετά την υπογραφή των ενταξιακών πρωτοκόλλων, τον Ιούλιο. Με τη σημερινή έγκριση από τη Σλοβακία, απομένουν μονάχα η Ουγγαρία και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν εφέτος να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Η Τουρκία αντιτάχθηκε στην ένταξη, με την κατηγορία ότι στηρίζουν οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές» και ότι της έχουν επιβάλλει εμπάργκο, στην πώληση όπλων.

Στη συνέχεια, όμως, Άγκυρα, Ελσίνκι και Στοκχόλμη υπέγραψαν τριμερή συμφωνία, η οποία προβλέπει την άρση του τουρκικού «βέτο», με αντάλλαγμα τη δέσμευση των δύο σκανδιναβικών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία αναφέρει ότι θα μπλοκάρει την ένταξη, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Σουηδία και Φινλανδία. Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων.

Στη Σλοβακία σήμερα, από τα 150 μέλη του κοινοβουλίου, τα 126 ενέκριναν την ένταξη της Φινλανδίας, ενώ, 124 τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ, στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και έχει συμφωνήσει να υποδεχθεί μία στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας.

Η Ρωσία θεωρεί αποσταθεροποιητική ενέργεια την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: