Το όνομα της γέφυρας προέρχεται από τον Γάλλο διανοούμενο Soblan Rossingol που ζούσε στο Περιστέρι τη δεκαετία του 1930.
Η Γέφυρα Ροσινιόλ αποτελεί το πιο κομβικό σημείο του οδικού δικτύου της χώρας μας καθώς καταγράφει καθημερινά περισσότερες από 200 χιλιάδες διελεύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.
Αποτελεί τμήμα του δημόσιου αυτοκινητοδρόμου της Λεωφόρου Κηφισού και διασταυρώνεται ανισόπεδα με την οδό Δυρραχίου.
Εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς που κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις ενώ δεν είναι λίγα τα οχήματα που κινούνται κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο στο σημείο που συνδέεται η Κωνσταντινουπόλεως με την Δυρραχίου.
Το 1939 στις Τρεις Γέφυρες υπήρχε ένα κέντρο διασκέδασης με το όνομα «Ροσινιόλ» (στα γαλλικά «Rossignol» σημαίνει «αηδόνι»), όπου πολλά γνωστά ονόματα μουσικών παρέλασαν από εκεί, μεταξύ τους και ο Γιώργος Μητσάκης.
Όμως παρά την πεποίθηση των περισσοτέρων, το όνομά της η γέφυρα δεν το πήρε από αυτό το κέντρο.
Ο Σομπλάν Ροσινιόλ ήταν ένας νέος που είχε μετοικήσει από τη Λυών της Γαλλίας στο Περιστέρι της Αθήνας και έκανε παρέα εκείνη την εποχή με τον Γλυκοφρύδη, τον Κολομβούνη και τον Πέτα.
Εκείνη η παρέα από το Περιστέρι έπαιζε μπάλα στην πλατεία Κυριακού, μετέπειτα πλατεία Βικτωρίας. Αυτή ακριβώς η παρέα είναι που ίδρυσε τον Ατρόμητο Αθηνών, την ιστορική ομάδα του Περιστερίου.
Ο Ροσινιόλ, παρότι ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο, προτιμούσε να τους παρακολουθεί.
Μάλιστα ήταν τέτοια η αγάπη αυτής της παρέας για τον διανοούμενο Σομπλάν, που είχε γίνει επίσημα πρόταση ή ποδοσφαιρική ομάδα που θα ίδρυαν να λέγεται Ροσινιόλ Περιστερίου.
Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου 1936, ο Ροσινιόλ έπειτα απο μια ερωτική απογοήτευση, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα εκείνη, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομά του.