Μια δύσκολη νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Αττικής και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Μπάλλος, με τις βροχές και τις καταιγίδες να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Λίγο πριν τις 6:30 το πρωί της Παρασκευής άνοιξαν η λεωφόρος Κηφισού και η Παραλιακή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είχε αποφασιστεί να μείνει κλειστές από τη μία τη νύχτα έως τις 8 το πρωί, για την προστασία των οδηγών.
  • Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
  • Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρυση των δρόμων, έτσι ώστε αν επιδεινωθεί το φαινόμενο να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.
  • Λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, αποφασίσαμε όπως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  • Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  • Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

«Εσπασαν» τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική

Σημειώνεται ότι από χθες, Πέμπτη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πιο αναλυτικά:

  1. Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 779 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά:

  • 668 για αντλήσεις υδάτων
  • 42 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες
  • 41 για κοπές δέντρων
  • 23 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
  • 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. με πέντε (5) συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.

  1. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει δεχθεί 595 κλήσεις.
  • 495 κλήσεις στην Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς  και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
  • 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο (2) για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.
  • 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς οκτώ (8) πυροσβέστες με δύο (2) οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

  1. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων.
  2. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο. Από τις βραδινές ώρες χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στους Τσακαίους Ευβοίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα καθώς και εθελοντές.
  3. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
  4. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων.
  5. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Αναλυτική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

Για σήμερα, Παρασκευή,. αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, στην Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 19, στη Θεσσαλία από 8 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 14 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 17 έως 25, στις Κυκλάδες από 19 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιοι οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ανά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στυλιανίδης: Να κλείσει ο Κηφισός τη νύχτα, να μην πάνε στις δουλειές τους αύριο οι εργαζόμενοι

 

To απόγευμα της Πέμπτης είχε αποφασιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί καθώς η κακοκαιρία Μπάλλος επελαύνει τη χώρα.

Η κυκλοφορία σε Κηφισό και παραλιακή για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα. Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία. Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Μεσολόγγι και Ηλεία.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Μία με 8 το πρωί απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων σε Κηφισό και Παραλιακή. Για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί η κατάσταση με την εξέλιξη του φαινομένου. Θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους.
Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος
Ενθαρρύνεται η τηλεργασίας στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεισφέρει πολύ
Λόγω της εξέλιξης, αποφασίσαμε όπως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
Αξιοποιούνται τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως όλα τα μέτρα είναι προληπτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε σε ποια σημεία θα είναι κλειστή η παραλιακή και ο Κηφισός από τη 1 έως τις 8 το πρωί

Από το ύψος του Κηφισού έως και τη συμβολή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης θα κλείσει στη διάρκεια της νύχτας η παραλιακή λεωφόρος, ως προληπτικό μέτρο προστασίας ενόψει του νέου κύματος βροχής που θα πλήξει την Αττική τις επόμενες ώρες.

Ο δε Κηφισός, θα είναι κλειστός από την παραλιακή, έως το ύψος της Μεταμόρφωσης.

Νωρίτερα, ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης είχε ανακοινώσει τη διακοπή κυκλοφορίας τόσο στη λεωφόρο Κηφισού (Ποτάμι), όσο και στην παραλιακή, καθώς αναμένονται νέα ισχυρά φαινόμενα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» στην Αττική.

Λίγη ώρα αργότερα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συγκεκριμενοποίησε το κομμάτι της παραλιακής που θα διακοπεί η κυκλοφορία από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ως τις 8 το πρωί.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Τροχαίας:

Ανακοινώνεται ότι για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επιβατών (λεωφορεία: Δ.Χ. και Ι.Χ., ΚΤΕΛ, δημοτικής συγκοινωνίας, αστικής συγκοινωνίας) κατά τις ώρες 01.00΄ έως 08.00΄ώρα της 15-10-2021 και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας των παρακάτω οδικών αξόνων:

α) Λ. Κηφισού, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Παραλιακής Λεωφόρου (χ/θ 0,000) έως το ύψος του Α/Κ Μεταμόρφωσης (χ/θ 15,571) και,

β) Παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Λ. Κηφισού έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Βουλιαγμένης.

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, αναλόγως των επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Του ανωτέρω περιορισμού εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα κρατικών και λοιπών υπηρεσιών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Χωρίς τραμ έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής – Κανονικά το Μετρό

Οι συρμοί του Τραμ αποσύρθηκαν προληπτικά από την κυκλοφορία στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 14/10/2021 κατόπιν ενημέρωσης της Μετεωρολογικης υπηρεσίας για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι συρμοί θα παραμείνουν στο Αμαξοστάσιο ως τις 8 το πρωί της Παρασκευής 15/10/2021, οπότε και θα επανεξεταστούν οι συνθήκες για την λειτουργία της Γραμμής.

Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό λειτουργούν κανονικά.

 Κλειστά την Παρασκευή στην Αττική τα δικαστήρια και εισαγγελίες

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών στην περιφέρεια της Αττικής για αύριο Παρασκευή 15.10.2021 λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών των δικαστηρίων εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους.

Νωρίτερα το απόγευμα

Εισήγηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για έκτακτα μέτρα στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει ο Κηφισός και στα δύο ρεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας με την αξιοποίηση και της αστυνομίας και του στρατού που θα διασφαλίσουν πως δεν θα πραγματοποιείται κίνηση οχημάτων.

Όπως επίσης μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, εξετάζεται το σενάριο απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής και έεπιτα αναμένεται να ενταθιύν εκ νέου τα καιρικά φαινόμενα.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο που φέρεται να βρίσκεται επί τάπητος, είναι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να δουλέψουν αύριο με τηλεργασία, προκειμένου να περιοριστούν, όσο είναι δυνατό, οι μετακινήσεις.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων και σε αυτή την εισήγηση αναφέρεται και η επιταξη μηχανημάτων έργου, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Κηφισός - Φόβοι ότι θα πλημμυρίσει - Επιστολή Δημάρχων για άμεσα μέτρα | in.gr

Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται σύσκεψη, με αντικείμενο την διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη μετέιχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργόςΚλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, o αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ, Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εισηγηθεί τη μερική ή ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό.

Φούσκωσαν τα ποτάμια της Αττικής

Οι εικόνες στον Κηφισό, προκαλούν τρόμο. Η στάθμη του ανέβηκε επικίνδυνα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφερε στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Τα νερά «φούσκωσαν» πολύ και κυλούσαν ορμητικά, φτάνοντας σε μεγάλο ύψος. Το ποτάμι έχει παρασύρει πολλά φερτά υλικά, όπως κορμούς δέντρων που έρχονται από τις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι, δημιουργώντας ένα «άγριο» σκηνικό.