Ο Lukas Walton, ο δισεκατομμυριούχος εγγονός του ιδρυτή της Walmart Sam Walton, μας βάζει στα «άδυτα» του family office επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για φιλανθρωπικές οργανώσεις, τεχνολογικές εταιρείες start-ups, δημόσιες εταιρίες και ακτιβιστές που εστιάζουν στην παγκόσμια αλλαγή.

Ο 36χρονος Walton ξεκίνησε πέρυσι το Builders Vision, ένα επενδυτικό ταμείο με έδρα το Σικάγο και περιουσιακά στοιχεία άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περιλαμβάνει εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), φιλανθρωπίες και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, που διαχειρίζεται μια ομάδα 100 στελεχών.

Ενώ τα περισσότερα family offices ξεχωρίζουν τη φιλανθρωπία και την επένδυση, ο Walton τα έχει «παντρέψει» χρηματοδοτώντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα μέσω νεοσύστατων επιχειρήσεων, δημόσιων εταιριών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων ή, όπως του αρέσει να λέει, «από ΜΚΟ σε IPO».

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι δύσκολο», δήλωσε ο Walton στο CNBC, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη.

«Προσπαθούμε να συνδέσουμε την κουλτούρα από την φιλανθρωπία, τις επιπτώσεις των επενδύσεων, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, για να μην αναφέρουμε τις δημόσιες αγορές και τους διαχειριστές μετοχών. Αυτοί είναι τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί, σωστά;»

Σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires, ο Walton έχει καθαρή αξία $22 δισ., κυρίως μέσω του 4% που κατέχει στη Wal-Mart τα οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του John Walton. Ωστόσο, χαράζει γρήγορα την δική του πορεία εστιάζοντας σε τρία μεγάλα παγκόσμια προβλήματα: στην αειφόρο διατροφή, στην υγεία των ωκεανών και στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι στόχοι του

Οι στόχοι του είναι προσωπικοί. Μεγαλώνοντας στο Σαν Ντιέγκο, πέρασε επίσης χρόνο με την οικογένειά του κάνοντας μεταξύ άλλων κάμπινγκ και πεζοπορία στα βουνά του Κολοράντο και της Δύσης.

Ο πατέρας του, ο αείμνηστος John T. Walton -πρώην «λοκατζής», επιχειρηματίας και επενδυτής-, πέθανε το 2005 όταν το μικρό αεροσκάφος του συνετρίβη στο Wyoming.

Ο Walton δήλωσε ότι η σύνδεσή του με τη φύση οδηγεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής και φιλανθρωπίας του.

“Εκτιμώ πάντα το περιβάλλον, καθώς το έχω ζήσει”, είπε.

Σε μικρή ηλικία ο Walton διαγνώστηκε με σπάνια μορφή καρκίνου των νεφρών.

Η μητέρα του, Christy Walton, άλλαξε εντελώς τη διατροφή του που βασίστηκε σε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργήθηκαν κυρίως στον κήπο τους για να τον βοηθήσει με την ανάρρωσή του. Το Builders Vision ήταν από τους πρώτους επενδυτές σε εταιρίες όπως η Sweet Green και η Beyond Meat και χρηματοδοτεί δεκάδες άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της Soli Organic, μιας εταιρείας που καλλιεργεί γεωργικά προϊόντα σε εσωτερικούς χώρους και της Imagindairy που κάνει προϊόντα χωρίς ζωική πρωτεΐνη.

Κέρδη και σκοπός πηγαίνουν μαζί

Όπως πολλοί δημιουργοί πλούτου και κληρονόμοι της γενιάς του, ο Walton στοχεύει να αποδείξει ότι «τα κέρδη και ο σκοπός πηγαίνουν μαζί».

Το Ταμείο Builders Vision Venture Capital, που ονομάζεται S2G, βρίσκεται αρκετά υψηλά, σύμφωνα με την Cambridge Associates.

Ο Walton δήλωσε ότι η προβολή όλων των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, οδήγησε σε λιγότερη μεταβλητότητα στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο.

Η αλλαγή του κλίματος, η προσφορά τροφίμων και η υγεία των ωκεανών είναι, τελικά, και οι επενδυτικοί κίνδυνοι, ανέφερε.

«Αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές επενδύσεων εξετάζουν μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών κινδύνων που μπορεί να μην ληφθούν σε ένα τυπικό προφίλ», δήλωσε. «Το ESG είναι ένα εργαλείο».

Ο Walton έχει περάσει από καιρό στον κόσμο της επένδυσης και της κοινωνικής αλλαγής. Ειδικευμένος στην περιβαλλοντική επιστήμη και στα οικονομικά στο κολλέγιο του Κολοράντο, ξεκίνησε τη δική του start-up στον κλάδο των τροφίμων, εργάστηκε για μια εταιρεία επενδύσεων βιωσιμότητας στο Σικάγο και είναι πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Οικογένειας Walton.

Σύμφωνα με τον ίδιο αισθάνεται περισσότερο άνετα όταν φοράει τζιν και πάνινα παπούτσια και προτιμά να ανταποκριθεί στις προοπτικές στα αγροκτήματα ή στο Ocean Labs παρά σε μια αίθουσα συνεδριάσεων φορώντας ένα ακριβό κουστούμι.

Αλλά παραδέχεται ότι μόλις ξεκινά το ταξίδι του, και ελπίζει ότι και άλλα family offices θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Builders Vision. «Να είστε πάντα ανοιχτοί σε νέες προοπτικές και να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας», είπε στη συνέντευξή του στο CNBC. «Δώστε στον εαυτό σας τη χάρη του χρόνου. Και μιλήστε με άλλους. Μιλήστε μας».

Διαβάστε ακόμη: