Η πορτογαλική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που είχε στείλει το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία και τα οποία εντοπίσθηκαν προς πώληση στο διαδίκτυο, έπειτα από κυβερνοεπίθεση που στόχευε στο γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της εισαγγελίας.

«Επιβεβαιώνουμε την έναρξη έρευνας που θα καθοδηγείται από την εισαγγελία του Κεντρικού Τμήματος Έρευνας και Ποινικής Δράσης (DCIAP)», ανέφερε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μιλώντας στο AFP.

Η αντίδραση της πορτογαλικής δικαιοσύνης ήλθε μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (08/09) από την εφημερίδα “Diario de Noticias”, σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που είχαν αποσταλεί από το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, εντοπίσθηκαν προς πώληση στο «σκοτεινό Διαδίκτυο».

Η κλοπή των εγγράφων έλαβε χώρα έπειτα από κυβερνοπειρατεία «που διενήργησαν μποτ, προγραμματισμένα να εντοπίζουν έγγραφα αυτού του είδους», με στόχο το γενικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και τις υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν τις πορτογαλικές αρχές τον Αύγουστο, μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, πάντοτε σύμφωνα με τη “Diario de Noticias”.

«Έρευνα των πορτογαλικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας εντόπισε ως στόχους της επίθεσης το γενικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, την υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού και μία του Υπουργείου Άμυνας», διευκρίνισε η εφημερίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP, το γραφείο του Πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται «ώστε η αξιοπιστία της Πορτογαλίας, ως ιδρυτικού μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, να παραμείνει άθικτη».

«Κάθε φορά που υπάρχει υποψία παραβίασης, η κατάσταση αναλύεται σε βάθος» και λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου «να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση στην κυβερνοασφάλεια», προσέθεσε, μεταξύ άλλων, η πορτογαλική κυβέρνηση, δίχως, ωστόσο, να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την κλοπή των εγγράφων.

Διαβάστε ακόμη: