Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα (09/09) στις Βρυξέλλες, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την ενότητα, ενόσω η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «βαρύ» χειμώνα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους της ενέργειας.

Η ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αφορούσε το ταξίδι στην Ουκρανία, τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων, η οποία άρχισε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστευε ότι μπορεί να διαιρέσει και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Συμμαχία είναι ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και καλύτερα τροφοδοτούμενη από ποτέ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τις συναντήσεις στη βελγική πρωτεύουσα πόλη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως «η πίεση επί των ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση του κόστους διαβίωσης θα θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Ωστόσο, το τίμημα που πληρώνουμε, μετράται σε χρήμα, ενώ, εκείνο που πληρώνουν οι Ουκρανοί, σε ζωές που χάνονται κάθε μέρα».

Η σημερινή (09/09) συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στη συζήτηση του ενδεχόμενου επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την «εκτίναξη» των τιμών της ενέργειας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε από την Πολωνία ότι «η Ευρώπη θα αναλάβει αποφασιστική δράση, με σκοπό να απαλλαγεί από το κεφαλοκλείδωμα που έχει επιβάλλει η Ρωσία, μέσω της προμήθειας ενεργειακών πόρων. Η προοπτική να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην Ρωσία για την Ουκρανία έχει κόστος, αλλά εκείνο της αδράνειας, αν δεν κάνουμε τίποτε, αν το αφήσουμε αυτό να προχωρήσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Διαβάστε ακόμη: