«Οι πολεμικές συγκρούσεις στο ουκρανικό μέτωπο θα μπορούσαν να τελειώσουν αύριο, εάν η Ρωσία αποφάσιζε να τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δε βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση, στην παρούσα φάση», επεσήμανε ο κ. Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σήμερα (01/06) στην Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε κατηγορίες της Μόσχας για την προμήθεια νέων όπλων στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα για να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Καθιστούμε σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί τυχόν κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», ολοκλήρωσε σε πρώτη φάση.

Μήνυμα προς την Τουρκία: «Επίθεση στη Συρία θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα»

Ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε εκ νέου την τουρκική πλευρά, ως απάντηση στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η μεγάλη ανησυχία μας αφορά το γεγονός ότι οιαδήποτε νέα επίθεση θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευθούν την αστάθεια», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου τη σκέψη έναρξης στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Από την περασμένη εβδομάδα, απειλεί να «εξαπολύσει» επίθεση κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αποκαλέσει «τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της».

«Είμαστε αντίθετοι σε οιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Δεν επιθυμούμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», κατέληξε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.