Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η Κίνα  θεωρεί πως συκοφαντήθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε σε ομιλία του πως το Πεκίνο αντιπροσωπεύει «τον πιο σοβαρό κίνδυνο αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης».

Ο στόχος αυτής της ομιλίας ήταν «να περιστείλει και να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας και να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία και ισχύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη σε έναν σφοδρό ανταγωνισμό με το Πεκίνο με στόχο τη διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης, όμως διέψευσε οποιαδήποτε βούληση για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο».

Η ομιλία αυτή «διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, υπερέβαλε την κινεζική απειλή, αποτέλεσε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και συκοφάντησε την εσωτερική, όπως και την εξωτερική πολιτική της», κατήγγειλε ο Ουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η Κίνα γνωστοποιεί την ισχυρή δυσαρέσκειά της και την κατηγορηματική αντίθεσή της», πρόσθεσε.

Με την παρέμβασή του, ο Μπλίνκεν έβαλε την Κίνα στο κέντρο των γεωπολιτικών ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από μήνες που τις είχε μονοπωλήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη όσο και ολοένα και περισσότερο τα μέσα για να το πράξει σε οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός.

«Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομάκρυνε από τις παγκόσμιες αξίες που στήριξαν πολλές προόδους του κόσμου τα 75 τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.