356 πρόσφυγες της Ουκρανίας πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 356 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 79 ανήλικοι.

Συγκεκριμένα:

  • Από τον Προμαχώνα: 157
  • Από Ευζώνους: 10
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 97
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 81 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 6 και στα λοιπά αεροδρόμια 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 29.496 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.588 ανήλικοι.

Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ αποκλείει μια συμφωνία με τη Ρωσία

Το Σάββατο, η Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών.

Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο.

«Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.

Ο Ποντολιάκ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ο Ποντολιάκ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου.

«Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς την Οδησσό στρέφεται η Ρωσία - Τι δείχνουν οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ζελένσκι με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας

Το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ζελένσκι: Απαιτεί διεθνή συμφωνία για να καταβάλει η Ρωσία πολεμικές αποζημιώσεις

Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα»

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

«Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη», εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.

Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».

78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στο λιμάνι της Μαριούπολης είναι 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ.

Μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους.

«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον κ. Πουσίλιν. Ο ίδιος είπε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Live όλες οι εξελίξεις: Η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

Τουλάχιστον 7 άμαχοι νεκροί στη Ντανιέτσκ

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν χθες Σάββατο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά άμαχους στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Οι τρεις σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο ουκρανός περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο. Δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους.

Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος διεμήνυσε πως «κάθε εγκληματίας πολέμου θα τιμωρηθεί».

Στο μεταξύ στη Χερσώνα, πόλη την οποία κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τοπικοί φιλορώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν μέσω Telegram τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν τρεις αμάχους και τραυμάτισαν άλλους δέκα στο χωριό Μπιλοσέρκα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών αμάχων;

Η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει τους Ουκρανούς μαχητές του τάγματος Αζόφ με Ουκρανό πολιτικό

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας.

«Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Από την πόλη Ντονέτσκ όπου βρίσκεται, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος βουλευτής διευκρίνισε ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».

Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία.

Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Την Παρασκευή ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και είχαν οχυρωθεί για εβδομάδες στο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ.

Μεταξύ αυτών είναι και μέλη του τάγματος Αζόφ, μιας μονάδας που το Κρεμλίνο την χαρακτηρίζει «νεοναζιστική». Το Κίεβο ελπίζει να ανταλλάξει τους μαχητές αυτούς με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. «Θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο: η δικαιοσύνη πρέπει να θριαμβεύσει» είπε ο Πουσίλιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και ο Λεονίντ Σλούτσκι.

 Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Τζο Μπάιντεν

Από τον Τζο Μπάιντεν μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον Μόργκαν Φρίμαν: το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 963 ονόματα Αμερικανών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η λίστα αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η Μόσχα είχε ήδη δημοσιοποίησει τα ονόματα ορισμένων από τις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως αυτά του Μπάιντεν, το υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στον Μόργκαν Φρίμαν απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία επειδή, σύμφωνα με τη Μόσχα, το 2017 συμμετείχε σε ένα βίντεο και δήλωνε ότι η Ρωσία «συνωμοτεί» σε βάρος των ΗΠΑ.

«Τα ρωσικά αντίμετρα είναι απαραίτητα και στόχος τους είναι να αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επιβάλει στον υπόλοιπο πλανήτη μια νεοαποικιακή νέα τάξη, να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον «έντιμο διάλογο» και διαχωρίζει τον αμερικανικό λαό από τις αρχές που «υποκινούν τη ρωσοφοβία».

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία και σε άλλους 26 Καναδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και η Σοφί Τριντό, η σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού.