Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η μελέτη του ΕΕΑ για τα εισοδήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Πρόκειται για μια μελέτη που βασίζεται στα πλέον πρόσφατα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία αφορούν στο φορολογικό έτος 2024, και αποτυπώνει την πορεία του κλάδου μέσα από τη σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία των ετών 2019 και 2022.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σταδιακή ενίσχυση του επαγγέλματος, τη μεταστροφή προς πιο οργανωμένες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη συνολική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου.
Η σύγκριση των στοιχείων των τελευταίων ετών προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη δυναμική της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην μετά την πανδημία περίοδο και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του επαγγελματικού αυτού χώρου.
Τα βασικότερα ευρήματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:
Οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης – είτε με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων είτε με τη μορφή νομικών προσώπων – αυξήθηκαν κατά 3,7% ανάμεσα στα έτη 2019-2024.
Αισθητά περισσότεροι επαγγελματίες (2.479 το 2024 έναντι 1.603 το 2019 (αύξηση54,6%) επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν με τη μορφή νομικών προσώπων, πιθανώς λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων την περίοδο 2020-2023 (σε αντίθεση με τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, η οποία παρέμενε αμετάβλητη) συνδυαστικά με την αύξηση των εισοδημάτων.
Αύξηση της τάξης του 18,4% κατέγραψαν το 2024, συγκριτικά με το 2019, τα μικτά εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ το ίδιο διάστημα η αύξηση των ασφαλίστρων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, ήταν 39,7%
- Οι μεσίτες ασφαλίσεων συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερο (15%) στον τζίρο της διαμεσολάβησης συγκριτικά με το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν (6%).
- Το ποσοστό καθαρών κερδών ανά είδος εταιρείας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης κυμαίνεται από 17,6 % έως 43,7 % (ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ, Ε.ΠΕ./ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.ΠΕ., Α.Ε./ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.), παρουσιάζοντας ανάλογη εικόνα – με μικρή βελτίωση – με τα προηγούμενα έτη εκτός από τις ΑΕ οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση καθαρών εσόδων
- Μειωμένος καταγράφεται το 2024, συγκριτικά με το 2019, ο αριθμός των επαγγελματιών που εντάσσονται στην πρώτη κλίμακα, με εισόδημα έως 15.000ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση των εισοδημάτων.
- Αξιοσημείωτη αύξηση (25 %) κατέγραψαν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που διατηρούν ΚΑΔ και άλλου επαγγέλματος με σημαντική αύξηση και των εισοδημάτων τους