Η μόνη εντολή που έχει πλέον το Τάγμα Αζόφ στη Μαριούπολη είναι να «σώσει ζωές στρατιωτών», στην πόλη που αποτελεί βασικό στρατιωτικό στόχο της Ρωσίας.

Η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, με χιλιάδες ανθρώπους -αμάχους και μαχητές- να βρίσκονται κατά καιρούς εγκλωβισμένοι στην τεράστια χαλυβουργική μονάδα Αζοφστάλ. Τώρα, λοιπόν, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που θεωρείται ότι είναι οι τελευταίες δυνάμεις που πολεμούν τους Ρώσους στη Μαριούπολη, έχουν κληθεί να σταματήσουν να αμύνονται για την πόλη.

Συγκεκριμένα, το Reuters επισημαίνει ότι το Τάγμα Αζόφ έχει μόνη εντολή πλέον να «σώσει τις ζωές στρατιωτών». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους μαχητές του Αζόφ, πολίτες και βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ενώ όσοι πέθαναν εκεί εξακολουθούν να απομακρύνονται, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής του τάγματος, Ντένις Προκοπένκο.

«Τονίζουμε συνεχώς τις τρεις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για εμάς: πολίτες, τραυματίες και νεκρούς. Οι άμαχοι έχουν εκκενωθεί. Οι βαριά τραυματίες έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια και απομακρύνθηκαν, για να μπουν σε διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων αργότερα και να παραδοθούν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία» ανέφερε ο Προκοπένκο, και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον ελπίζει ότι οι συγγενείς θα μπορούσαν να «θάψουν τους στρατιώτες τους με τιμή».

Το ιστορικό της παράδοσης της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη ήταν βασικός στόχος για τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου και πλέον η πόλη έχει ισοπεδωθεί μετά από ένα μπαράζ σφοδρών επιθέσεων.

Η Ουκρανία έδωσε εντολή τη Δευτέρα στους υπερασπιστές της Μαριούπολης να παραδοθούν, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από τότε για το θέμα αυτό, που χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια διάσωσης των μαχητών από το Αζοφστάλ, το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στο κατεστραμμένο λιμάνι.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο Αζοφστάλ έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό και το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να τον επαληθεύσει.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι περίπου 1.700 μαχητές έχουν παραδοθεί και ένας άγνωστος αριθμός παραμένει εντός των εγκαταστάσεων της χαλυβουργίας.

Η πλήρης παράδοση των καταφυγίων και των σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου ενδέχεται να δώσει τέλος στην πιο καταστροφική πολιορκία του πολέμου, που άρχισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Προκοπένκο δήλωσε ότι η διαδικασία της μεταφοράς των νεκρών από το Αζοφστάλ είναι ακόμη σε εξέλιξη.