Περισσότεροι από 900 Ουκρανοί μαχητές που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε «αποικία» φυλακών σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η Ουκρανία διέταξε τα στρατεύματα εκεί να αποσυρθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν οι δύο πλευρές, καθώς προσπαθεί να σώσει τις ζωές τους.

Οι προμήθειες τροφίμων και νερού φέρονται να είναι ανεπαρκείς στο εργοστάσιο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι 959 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν παραδοθεί από την Τρίτη.

Από αυτούς, οι 51 νοσηλεύονται για τα τραύματά τους και οι υπόλοιποι είχαν σταλεί σε μια πρώην «αποικία» φυλακών στην πόλη Ολενέβκα, σε μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ.

Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «διαδικασία ανταλλαγής… για τον επαναπατρισμό αυτών των Ουκρανών ηρώων το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το AFP.

Η τύχη τους παραμένει ασαφής, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να αρνείται να πει αν θα αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες ή αιχμάλωτοι πολέμου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για τη διάσωση όσων εξακολουθούν να βρίσκονται στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και καταφυγίων κάτω από το εργοστάσιο χάλυβα, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη στρατιωτική επιλογή.