Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα σχόλια του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Στο μήνυμά τους δε, απευθύνονται στον Ουκρανό πρόεδρο, αναφέροντας: «Κύριε Πρόεδρε, Ανώτατε Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αναφέρω: σήμερα, 15 Μαΐου, το 227ο τάγμα της 127ης Ταξιαρχίας των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασε στα σύνορα και στα σύνορα με τη Ρωσία, τον. Πρόεδρε, εδώ είμαστε».

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία και σε ποιο σημείο. Ωστόσο βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Nexta δείχνει μία ομάδα Ουκρανών στρατιωτών να φτάνει στα σύνορα και να στέλνει το δικό της μήνυμα.

Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας αποθώντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Ελέγχουμε το 10% του Λουγκάνσκ, λένε οι Ουκρανοί

Την ίδια ώρα, παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντονέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές. Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

Νέα αμερικανικά Χόβιτσερ ανέπτυξε το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου

Σημειώνεται πως στις γραμμές του ουκρανικού μετώπου με τη Ρωσία βρίσκονται πολλά από τα νέα αμερικανικά χόβιτσερ M-777 που έχει παραλάβει το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, που διευκρινίζει ότι επρόκειτο να σταλούν 90 τέτοια πυροβόλα και έχουν παραδοθεί όλα εκτός από ένα.

Η αμερικανική πρεσβεία ανάρτησε βίντεο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στα οποία Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται να εκπαιδεύονται στη χρήση των συγκεκριμένων πυροβόλων.

Τα χόβιτσερ Μ-777 είναι μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που έστειλε η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά λόγω του μεγάλου βεληνεκούς και της ακρίβειάς τους.

«Μ-777 Howitzers εν δράσει. Τμήμα του τελευταίου πακέτου ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», αναφέρεται στο λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter.

«Τα 90 χόβιτσερ που εστάλησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα, εκτός από ένα, στην Ουκρανία και πολλά είναι τώρα ανεπτυγμένα στις γραμμές του μετώπου», προστίθεται

Εκρήξεις στο Χάρκοβο μετά από την επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι

Μετά από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ουκρανική πόλη του Χάρκοβο, ακούστηκαν αρκετές δυνατές εκρήξεις.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας», ανέφερε η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Χάρκοβο μετά από την επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι

In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Sunday, May 29, 2022, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, right, awards a servicewoman as he visits the war-hit Kharkiv region. Volodymyr Zelenskyy described the situation in the east as “indescribably difficult.” The “Russian army is trying to squeeze at least some result” by concentrating its attacks there, he said in a Saturday night video address. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)