Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στον Χένρι Κίσσινγκερ αλλά και στους New York Times, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου και τη ρωσική εισβολή στην χώρα του.

Τα οργισμένα σχόλια του Ζελένσκι αλλά και ενός ανώτερου αξιωματούχου, έρχονται τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν νέες επιθέσεις στα ανατολικά της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος από πλευράς του, την Τετάρτη απέρριψε προτάσεις ότι το Κίεβο θα εγκαταλείψει εδάφη του και θα κάνει παραχωρήσεις για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή θυμίζει την προσπάθεια κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας το 1938.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιτέθηκε στον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ.

«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιο του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τί συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν», ανέφερε σε μήνυμά του.

Η επίθεση Ζελένσκι στους New York Times

«Συμπτωματικά», ανέφερε στη συνέχεια, «διάφορα άρθρα έχουν εμφανιστεί σε δυτικά ΜΜΕ και αναφέρουν πως η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί σκληρές υποχωρήσεις και να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Ίσως οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938, αλλά να σας θυμίσω, έχουμε 2022. Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που παραχωρούνται. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη».

H στάση Ιταλίας και Ουγγαρίας

Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της ΕΕ δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την Ένωση να ζητήσει ρητά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ερχόμενες έτσι σε αντιπαράθεση με άλλα κράτη μέλη που είναι αποφασισμένα να κρατούν σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς, δήλωσε από πλευράς του, ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ήθελαν σαφώς η Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν.

«Κανείς δεν πρόκειται να ανταλλάξει ένα γραμμάριο της κυριαρχίας μας ή ένα χιλιοστό της επικράτειάς μας», ανέφερε σε σχόλια βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Τα παιδιά μας πεθαίνουν, στρατιώτες διαλύονται, και μας λένε να θυσιάσουμε εδάφη. Άντε χάσου. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», ειπε.