«Πολλοί σκληροί για να πεθάνουν» αποδεικνύονται οι Ουκρανοί καθώς κατάφεραν να επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στις ρωσικές δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα η Ουκρανία αντιμετώπισε με επιτυχία τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ρώσοι για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς που βρίσκεται στη Μπιλοχορίβκα, στα δυτικά της πόλης Λισικανσκ.

Σύμφωνα με την Daily Mail οι εικόνες που καταγράφηκαν από ψηλά (δεν διευκρινίζεται αν είναι από μικροδορυφόρους της StarLink του Ελον Μασκ ή από drones) αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής των ρωσικών δυνάμεων αλλά και τα υπολείμματα πλωτών γεφυρών που παρασύρονται από τα νερά του ποταμού. Μάλιστα στις όχθες του ποταμού Ντονέτς βρίσκονται κατεστραμμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το επόμενο πρωί ο ρωσικός στρατός σκέπασε το ποτάμι με πυκνό καπνό βάζοντας φωτιές σε κοντινά χωράφια και χρησιμοποιώντας καπνογόνα. Παρόλα αυτά οι Ουκρανοί διοικητές κατάφεραν να απομονώσουν τους ήχους που έρχονταν από τα ρωσικά πλωτά στο ποτάμι και να ενημερώσουν τις επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει σκληρή μάχη με τους Ρώσους να έχουν τεράστιες απώλειες, κυρίως από τα πυρά του πυροβολικού των Ουκρανών. Η μάχη εκτυλίχθηκε την ώρα που οι Ουκρανοί στρατηγοί δήλωσαν ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, με τα στρατεύματα του Πούτιν να αναγκάζονται να περιοριστούν στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου. Μάλιστα την ίδια ώρα οι Ουκρανοί σπρώχνουν τους Ρώσους πίσω στα σύνορά τους.

Όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Μόσχα, οι Ρώσοι διοικητές προσπαθούν να περικυκλώσουν τόσο το Λισιχάνσκ όσο και το Σεβεροντονέτσκ αλλά απέτυχαν καθώς οι Ουκρανοί αντιλήφθηκαν έγκαιρα τα σχέδιά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν ταπεινωτική ήττα.

Πώς οι Ρώσοι έπεσαν στην ενέδρα των Ουκρανών

Ένας χρήστης του Twitter, ο «Maxim» που όπως ισχυρίζεται είναι Ουκρανός μηχανικός του στρατού δήλωσε πως κατάφερε να εντοπίσει το σημείο από όπου η Ρωσία ήταν πολύ πιθανό να διασχίσει τον ποταμό στις 7 Μαΐου. Έτσι λοιπόν είπε στους διοικητές του να ακούσουν τον ήχο των πλωτών και των ρυμουλκών που θα έφτιαχναν μία πλωτή γέφυρα.

Το επόμενο πρωί ο ρωσικός στρατός σκέπασε το ποτάμι με πυκνό καπνό βάζοντας φωτιές σε κοντινά χωράφια και χρησιμοποιώντας καπνογόνα. Παρόλα αυτά οι Ουκρανοί διοικητές κατάφεραν να απομονώσουν τους ήχους που έρχονταν από τα ρωσικά πλωτά στο ποτάμι και να ενημερώσουν τις επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει σκληρή μάχη με τους Ρώσους να έχουν τεράστιες απώλειες, κυρίως από τα πυρά του πυροβολικού των Ουκρανών.

Η μάχη εκτυλίχθηκε την ώρα που οι Ουκρανοί στρατηγοί δήλωσαν ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, με τα στρατεύματα του Πούτιν να αναγκάζονται να περιοριστούν στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου. Μάλιστα την ίδια ώρα οι Ουκρανοί σπρώχνουν τους Ρώσους πίσω στα σύνορά τους.