Το Κρεμλίνο πήρε θέση για την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ξεκάθαρα» θα συνιστούσε απειλή για τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τα βήματα που έκανε σήμερα η ηγεσία της Φινλανδίας για την ένταξή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, δήλωσε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά την υφήλιο και την ήπειρό μας σταθερότερες και ασφαλέστερες».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η εξέλιξη αυτή συνιστά απειλή για τη Ρωσία απάντησε «ξεκάθαρα» και τόνισε ότι οι κινήσεις της ηγεσίας στο Ελσίνκι είναι λυπηρές και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα λάβει χώρα αυτή τη διαδικασία, πόσο κοντά στα συνορά μας θα μετακινηθούν οι στρατιωτικές υποδομές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μετά τις νέες απειλές προς τη Δύση από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η Ρωσία θα αναλύσει την κατάσταση με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και θα επεξεργαστεί τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Φινλανδία επέλεξε να κάνει πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Σημειώνεται ότι η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό Σάννα Μάριν ήταν αναμενόμενη, καθώς η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

Στην κοινή δήλωση, ο Νιινίστο και ο Μάριν δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».