Η Ρωσία προετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα παραστεί αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε σήμερα (29/04) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ινδονησία, η οποία φιλοξενεί εφέτος την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, έχει προσκαλέσει τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και τον Ουκρανό ομόλογό τουΒολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μερικά δυτικά κράτη να εξαιρεθεί ο Ρώσος ηγέτης.

Κίνα: Τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20

Η Κίνα βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και φροντίζει να το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Το Πεκίνο τάχθηκε τον περασμένο μήνα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Η Ρωσία είναι μία σημαντική χώρα – μέλος της G20, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει άλλη», τόνισε ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα αποφεύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. έκανε λόγο για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι η Ρωσία δε μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στη διεθνή κοινότητα και σα να μη συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς.

Όμως, αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και αποφάσεις, επιθυμούμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας, προτού αποφανθούμε», υποστήριξε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.