Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως: «Η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη απελευθέρωση της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς».

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε από τη Βαρσοβία ο Μπάιντεν σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε το Σάββατο ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams. Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.