Σπάει τα κοντέρ ο τουρκικός CPI +48,7% τον Ιανουάριο, με οικονομολόγους να εκτιμούν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού έως και 110%! Ο Τούρκος όμως θα αντέξει (με το ζόρι) τις αυξήσεις. Η Δύση είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Στέρηση;
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Η πληθωριστική λαίλαπα ανατινάζει οικονομίες από εδώ κι από εκεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Τουρκία να διατηρεί την αρνητική πρωτιά.
Μετά τις Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Βαϊμάρη και τόσες άλλες που ένιωσαν στο πετσί τους τα εγκληματικά λάθη νομισματικής πολιτικής των τραπεζών, η γειτονική χώρα είναι η επόμενη, καθώς οι Τούρκοι πολίτες πρέπει να τα ανταπεξέλθουν σε αυξήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν 50%! Και αυτό είναι το επίσημο νούμερο ε… Υπάρχουν εκτιμήσεις για ετήσιο πληθωρισμό έως και 110%!
Και για όσους χαιρέκακους (και κυρίως κοιμισμένους) αισθάνονται ικανοποίηση με την κατάντια του γείτονα, καλύτερα να σφίξουν τα ζωνάρια, διότι εκεί που βρίσκεται ο Τούρκος, ίσως να είμαστε εμείς σύντομα…
Και δε μιλώ για Ελλάδα μόνο, αλλά για ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό. Τα ανεπανόρθωτα, εγκληματικά λάθη των Fed και ΕΚΤ, για τα οποία προειδοποιούσαμε εδώ και δύο χρόνια, μόλις που αρχίζουν να σκάνε στα μούτρα μας.
Ο άνω του 5% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και 7% στις ΗΠΑ είναι μόνο η αρχή. Και πάλι, αυτά έιναι τα επίσημα μαγειρεμένα νούμερα, “καραμελωμένα” με λογιστικά τρικ (όπως μη μέτρηση τροφίμων/ενέργειας) ώστε να αποκρύπτουν τη σκληρότερη αλήθεια.
Ο Τούρκος θα αντέξει (με το ζόρι). Η Δύση θα αντέξει;
Είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε πραγματικές αυξήσεις σε βασικά αγαθά τη τάξεως του 20 και 50% (και βάλε); Ο λογαριασμός ρεύματος ήρθε ήδη.
Όχι, δεν είμαστε. Η εποχή της Μεγάλης Στέρησης μόλις που ξεκινά…
Γι’ αυτό σκεφτείτε το καλά προτού γελάσετε με τον Τούρκο. Διότι στην τελική, ο Τούρκος όσο πληθωρισμό κι αν φτάσει, όσο σφυροκόπημα κι αν δεχθεί η οικονομία του, έχει κάτι βασικό που λείπει από άλλους (που αναλώνονται σε καφενεία της Βουλής): παραγωγή. Παράγει και εξάγει αμέτρητα αγαθά σε χώρες-κλειδιά, (μεταξύ των “έξυπνων” είμαστε κι εμείς) που τη δύσκολη στιγμή μιας χώρας θα καθορίσουν την επιβίωση ή και ευδοκιμία της, καθώς άλλες θα εξαρτώνται από αυτήν.
Όποιος δεν έχει αυτάρκεια όμως, δεν είναι ικανός να απορροφήσει πληθωριστικά σοκ όχι τη τάξεως του 50%, αλλά ούτε του 5%…
Και για όποιον αδαή σκέφτεται “καμια σχέση η Δύση με τον Τούρκο, αυτοί τα έκαναν μαντάρα με τη λίρα και το τραπεζικό τους σύστημα”.
Πως είπατε; Γιατί η Fed τι ακριβώς έχει κάνει; Δε βάζω καν την ΕΚΤ στην εξίσωση, διότι έτσι κι αλλιώς αποτελεί “ουρά” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το ανεξέλεγκτο QE, το αλόγιστο τύπωμα χρήματος στο όνομα μιας πανδημίας, τα μηδενικά επιτόκια.
Η Fed τα έκανε ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Πήρε στο λαιμό της όχι απλώς μια χώρα, αλλά ολόκληρη τη Δύση. Καταδίκασε γενιές σε μη βιώσιμο χρέος και κόστος ζωής, μια ζωή όπου όλα θα είναι δανεικά και κανείς δε θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει π.χ ακίνητη περιουσία.
Ό,τι βιώνει ο Τούρκος θα το βιώσει η Δύση, ίσως φαινομενικά ηπιότερα σε ό,τι αφορά τα νούμερα. Όμως στην πραγματική ζωή, στην τσέπη του, ο Ευρωπαίος και Αμερικανός ίσως φάνε χειρότερη κατραπακιά από τον Τούρκο…
Πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει απέναντι.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 48,7% τον Ιανουάριο – Εκτιμήσεις για 110%!
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Ιανουάριο ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002, επιφέροντας νέο ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 48,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου, έναντι ετήσιου ρυθμού 36,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat). Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 11,10% τον Ιανουάριο.
Μια ομάδα 20 οικονομολόγων προέβλεψε μέση ετήσια άνοδο 48,42% στις τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Anadolu την περασμένη εβδομάδα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος, καθώς και για το επόμενο έτος, ενώ τόνισε ότι η υποστήριξη της λίρας αποτελεί βασικό στόχο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της πολιτικής της.
Ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της TurkStat
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος αντικατέστησε τον επικεφαλής της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας για τέταρτη φορά από το 2019.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ήταν δυσαρεστημένος με τα στοιχεία των πρακτορείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που το κόμμα του ανέβηκε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, περιπλέκοντας την πορεία του για επανεκλογή το 2023.
Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Erdal Dincer παρέμεινε στη θέση του, μόνο για 10 μήνες. Αντικαταστάθηκε από τον Erhan Cetinkaya, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Τουρκίας.
Πάντως ανεξάρτητα στοιχεία που συλλέχθηκαν από Τούρκους οικονομολόγους υποδηλώνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε σε περισσότερο από 110% τον Ιανουάριο!
Στο μεταξύ ο Ερντογάν επιμένει στην πολιτική του, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο…
Οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας
Η εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο τέλος του 2022 έχει αυξηθεί στο 23,2%. Στην τελευταία έκθεσή της τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 11,8% μέχρι το τέλος του 2022.
Η τράπεζα προέβλεψε πληθωρισμό 8,2% για το 2023 και επιστροφή στον επίσημο στόχο του 5% ένα χρόνο αργότερα.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που κοινοποίησε η τράπεζα έδειξαν ότι αναμενόταν ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 50% τον Ιανουάριο, να κορυφωθεί κοντά στο 55% τον Μάιο και στη συνέχεια να υποχωρήσει απότομα το τρίτο τρίμηνο.
Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό των τροφίμων στο τέλος του έτους στο 24,2%, σε σύγκριση με 13,9% προηγουμένως, πριν από την προβλεπόμενη πτώση στο 10% το 2023.
Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής στο 14% από 19% από τον Σεπτέμβριο. Διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, στο 48,7% τον Ιανουάριο
Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;
Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο
Η Τράπεζα της Τουρκίας “άκουσε” τον Ερντογάν, πάγωσε τα επιτόκια
Ευτυχισμένο το νέο… 1984: Επιστροφή στο παρελθόν, κοινωνικά και οικονομικά
Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!