Η τράπεζα της Τουρκίας έβαλε φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό – Για πρώτη φορά αμετάβλητο το βασικό στο 14% μετά από 4 μήνες αυξήσεων.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ο Ερντογάν πέρασε το δικό του (αφού ξήλωσε τη μισή κεντρική τράπεζα!)

Παρότι ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτος στη γειτονική χώρα (να ήταν η μόνη…), η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να μην αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, μετά από τέσσερις σερί μήνες αυξήσεων, ικανοποιώντας ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο.

Η αύξηση επιτοκίων είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης υψηλού πληθωρισμού, αλλά όχι το μόνο… Υπάρχουν πιο παραδοσιακοί τρόποι κάμψης του, μέσω του περιορισμού της κατανάλωσης, και ο Ερντογάν φωνάζει καιρό γι’ αυτό, ωστόσο μέχρι τώρα οι τραπεζίτες είχαν επιλέξει το σύγχρονο “δυτικό” τρόπο.

Τώρα η τράπεζα της Τουρκίας δείχνει να ακούει τον πρόεδρο, να δούμε που θα πάει και αυτό…

Έτσι, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 14%, δύο ημέρες αφότου ο Ερντογάν – ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων – δήλωσε ότι οι μελλοντικές μειώσεις θα μπορούσαν να έρθουν “σταδιακά και χωρίς καμία βιασύνη”.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα "άκουσε" τον Ερντογάν, πάγωσε τα επιτόκια

Ο Ερντογάν διεξάγει έναν «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» που έχει σχεδιαστεί για να απογαλακτίσει την εξάρτησή της από τις εισροές ξένων κεφαλαίων, ενισχύοντας τον φθηνό δανεισμό και αυξάνοντας τις εξαγωγές.

Όμως, οι πολιτικές έχουν οδηγήσει την οικονομία της αναδυόμενης χώρας να σε μία ανεξέλεγκτη περιδίνιση.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών στο 36%.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου και έγινε το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο πέρυσι.

Και τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας – ένας μετρητής τόσο της οικονομικής υγείας της Τουρκίας όσο και της ικανότητας να αντέξει μια πιθανή τραπεζική κρίση – μειώθηκαν από 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια (18,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στα μέσα Δεκεμβρίου σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις 7 Ιανουαρίου.

«Οι απότομες πτώσεις της λίρας κινδυνεύουν να παγιώσουν τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Jason Tuvey της Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες.

«Και η αδύναμη λίρα θα μπορούσε να προκαλέσει την αποκρυστάλλωση των τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα».

Ενισχύεται η τουρκική λίρα

H τουρκική λίρα ενισχύθηκε πάνω από 1% μετά τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, το οποίο κινείτο σταθερά ή πτωτικά πριν την απόφαση, αυξήθηκε πρόσκαιρα 1,3% στις 13,14 λίρες ανά δολάρια από το επίπεδο των 13,41 λιρών, ενώ πριν λίγο διαπραγματευόταν στις 13,29 λίρες.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 14% και ανέφερε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ισοτιμία της λίρας.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα "άκουσε" τον Ερντογάν, πάγωσε τα επιτόκια

Σημείωσε, επίσης, ότι αναμένει πως θα αρχίσει μία διαδικασία αποπληθωρισμού μετά τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

«Το αμετάβλητο επιτόκιο σηματοδοτεί την αρχή μίας λιγότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής», δήλωσε αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe.

«Η προσθήκη της φράσης πως θα δοθεί προτεραιότητα στην τουρκική λίρα δείχνει στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα τελικά παραδέχεται ότι έχει έναν στόχο για την ισοτιμία, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο για τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, οι τουρκικές μετοχές αυξήθηκαν 0,6%, με τον τραπεζικό δείκτη να σκαρφαλώνει 1,1% σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα.

Τουρκία: Έξαλλος ο Ερντογάν με τον υπουργό Οικονομικών για την πτώση της λίρας

Τουρκία: Η λίρα γκρεμίζεται, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται

Γιατί ο “ενοχλημένος” Ερντογάν απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη

Ανάλυση: 2022 η χρονιά που τελειώνει η «παραμύθα» των κεντρικών τραπεζών

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού