Εκτός ελέγχου συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με την άνοδο των τιμών καταναλωτή να ανέρχεται τον Ιανουάριο στο 48,69% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι τοποθετούν τον πληθωρισμό της Τουρκίας πέριξ του 100%.

Πρόκειται για ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο 2002 και οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.  Τον Δεκέμβριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 36,08% σε ετήσια βάση.

Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, στο 48,7% τον Ιανουάριο

 

Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, στο 48,7% τον Ιανουάριο

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντικατέστησε τον επικεφαλής της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας για τέταρτη φορά από το 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 48,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου, έναντι ετήσιου ρυθμού 36,1% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,10% τον Ιανουάριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος, καθώς και για το επόμενο έτος, ενώ τόνισε ότι η υποστήριξη της λίρας αποτελεί βασικό στόχο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της πολιτικής της.