Προβληματισμένη, ενόψει και των αναμενομένων για τον Σεπτέμβριο πολλών εξελίξεων και σε διαφορετικά μέτωπα, δείχνει τις τελευταίες μέρες η χρηματιστηριακή αγορά.

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και το κύριο ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου εμφανίζει σημεία απλής κόπωσης εξαιτίας των αλλεπάλληλων προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ή αν αντίθετα εισέρχεται πολύ νωρίς στην κατάσταση που περιγράφεται ως πρόωρη γήρανση η οποία αφορά όλα τα κυβερνητικά σχήματα που επιβεβαιώνονται από την ετυμηγορία της κάλπης για δεύτερη τετραετία.

Προς το παρόν θεωρείται αρκετά δύσκολο να προσεγγίσει μετά βεβαιότητας είτε την μία είτε την άλλη εκδοχή. Σίγουρο όμως είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δείξουν τη συνολική κατεύθυνση της νέας τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κύρια παραδοχή είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να “παίξει μόνη της”.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από δύο οπτικές γωνίες:

Από την μία έχει ελεύθερο πεδίο να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κρίνει σκόπιμες και μάλιστα χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη μπορεί να κυριαρχηθεί από το σύνδρομο της αλαζονείας και της αμετροέπειας και να προβεί σε κινήσεις που προς το παρόν μπορούν να μη λάβουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλά στο μέλλον – άμεσο ή απώτερο θα φανεί – να εγκλωβίσουν το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς μεγάλα περιθώρια διεξόδου.

Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, προσεκτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι όσα ακολούθησαν από τις εκλογές του Ιουνίου, αναδεικνύουν ορισμένα πολύ ανησυχητικά στοιχεία.

Η εν γένει διαχείριση των πυρκαγιών δεν ήταν η καλύτερη, γρήγορα καταγράφηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους, πολλοί υπουργοί είτε αποδεικνύονται κατώτεροι του ρόλου που τους επιφύλασσε ο πρωθυπουργός είτε έχουν εξαφανιστεί, η δημόσια διοίκηση αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα της.

Πέραν αυτών, όσα αποκαλύφθηκαν και αποκαλύπτονται μετά τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας, με επικαλύψεις ή αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν προϊδεάζουν για πολύ καλύτερες μέρες, τόσο για την χώρα όσο και για την κοινωνία.

Τα «χαρτιά» της αυτοδυναμίας: Ποιες μετοχές ενισχύει στο ταμπλό η κυριαρχία Μητσοτάκη για μια ακόμη τετραετία - Οι Τράπεζες, η Ενέργεια, τα Πετρέλαια οι Υποδομές, και τα «βαριά καλά χαρτιά» (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean) - Σε στάση αναμονής η αγορά, περιμένει τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, τις ισορροπίες λόγω 158 εδρών και τις προγραμματικές δηλώσεις!

Τι θα πει ο Μητσοτάκης;

Υπό τα δεδομένα αυτά, αναμένεται η πρώτη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Άλλωστε μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από τους νεοναζί Κροάτες η υπόθεση εκφεύγει πολύ των ορίων της οπαδικής βίας και συναρτάται απολύτως με την λειτουργία του κράτους δικαίου.

Σε αυτό πρόκειται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματικότητα κύριων δομών της δημόσιας διοίκησης όπως είναι η ΕΛ.ΑΣ. Τα κενά που αποκαλύφθηκαν δεν είναι κυρίως θέματα ανθρώπων, των οποίων η καρατόμηση λύνει το θέμα, αλλά κυρίως κανόνων και λειτουργιών.

Και προφανώς το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα και όχι, όπως εισηγούνται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, να μείνει ως εξαγγελία για τη ΔΕΘ.

Άλλωστε όπως αποδείχθηκε μόλις προσφάτως ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ενώ συγχρόνως η οικονομία δεν μπορεί να τιμωρείται σε στάση αναμονής.

Απαιτείται ένα γενικό νέο ξεκίνημα και αυτό δεν μπορεί να αναμένει επί πολύ. Διότι αρέσει δεν αρέσει σε πολλούς, οι διεθνείς οίκοι είναι εδώ, έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική οικονομία, τα οποία δεν προσαρμόζονται σε πολιτικά κελεύσματα.

Η διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον δείκτη MSCI, αν και έχει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αποτελεί επίσης προειδοποίηση, προς όσα πολιτικά ή επιχειρηματικά πρόσωπα, νιώθουν ότι μπορεί να απολαύσουν αενάως τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Φορολογικός οδηγός: 53 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση

“Ο καιρός γαρ εγγύς” και για τους πάντες. Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα έχει 5 αξιολογήσεις μπροστά της, η αρχή έγινε από τους Ιάπωνες της R&I, αλλά, όπως όλα δείχνουν κρίσιμη θα είναι από τον οίκο Standard & Poor’s.

Μετά την πολύ θετική αξιολόγηση της γερμανικής Scope επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από την DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία ωστόσο κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Παράγοντες με γνώση της αγοράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις νωρίτερα.

Τότε, και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου, θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν την πλέον πιθανή για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Η τελευταία αξιολόγηση για φέτος είναι αυτή της 1ης Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

«Κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες: Η μάχη για τον πέμπτο πόλο και οι κινήσεις για την πρωτοκαθεδρία - Το σχέδιο Μεγάλου, οι ίδιες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και το «κόλπο» με ιδιώτη επενδυτή, προλαβαίνοντας το ΤΧΣ - Η επιθετική πολιτική Εξάρχου- Μπάκου - Καυμενάκη, το στόρυ της δελεαστικής Attica bank, ο Ολλανδός που κατέχει το 6,6% της Alpha bank, ο παράγων Optima και η Εθνική!

Στασιμότητα των τραπεζών

Όλα αυτά από τεχνικής απόψεως και ημερομηνιών των διεθνών οίκων. Όμως η κυβέρνηση κρίνεται σε καθημερινή βάση και από την καθημερινότητα των πολιτών. Αν σε αυτά τα επίπεδα δεν σημειώσει εμφανή πρόοδο μικρό σημασία θα έχουν για το μέσο πολίτη άλλα γεγονότα, όπως ο οριστικοποίηση του μειοδότη για την Αττική Οδό.

Διότι για αυτόν μεγαλύτερο ειδικό βάρος έχει όχι ποιος αναλαμβάνει το έργο, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και αν διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα τα τιμολόγια.

Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η στασιμότητα των μετοχών των τραπεζών.

Είναι δεδομένο ότι η κούρσα των τελευταίων μηνών έχει εξασθενίσει σε κάποιο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Καλές οι ανακοινώσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων και οι προβλέψεις τους για το λαμπρό μέλλον.

Πρέπει όμως να συνοδεύονται με σημαντική διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και με ενίσχυση των χορηγήσεων. Υπό αυτή την οπτική η προχθεσινή ανακοίνωση του Βασίλη Ψάλτη πως η Alpha Bank βλέπει με θετικό μάτι περαιτέρω ενεργοποίησή της στο τομέα των ακινήτων μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη.

Μείωση των ελληνικών μετοχών στον δείκτη ΜSCI βλέπουν SoGen και Morgan Stanley

MSCI: Καμία έκπληξη

Η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς και η έξοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτήρισαν την τελευταία αναθεώρηση του MSCI Greece Standard, που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Όπως είχε επισημάνει η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και η ελεύθερη διαπραγμάτευσης κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της.

Στην περίπτωση προσθήκης της μετοχής στον MSCI Greece Standard οι αναλυτές υπολογίζουν τις παθητικές εισροές σε 166 εκατ. δολ. ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα είναι 0,04%.

Από την άλλη, το free float της κεφαλαιοποίησης της Τέρνα Ενεργειακή ήταν κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να μεταβεί στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερο από το επίπεδο αποκοπής.

Τέλος, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις κύλησε η εβδομάδα αυτή και στη Νέα Υόρκη. Την Πέμπτη ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 35.175 μονάδες αυξημένος κατά 0,15%, ο S&P 500 κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,03% στις 4.468 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,12% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 13.737 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: