Από τις ανακοινώσεις της Εθνικής τράπεζας, συγκράτησα και σας μεταφέρω κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά έως αποκαλυπτικά στοιχεία, για το τον τρόπο που επιλέγουν οι τράπεζες να συμπεριφέρονται σε μικρές ιδίως επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες.

Ιδού, τα σχετικά αυτούσια αποσπάσματα, προς εξαγωγή των δικών σας συμπερασμάτων (σ.σ: οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά €0,8 δισ. ετησίως και ανήλθαν σε €27,4 δισ. το Β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους (<1%), αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το Α΄ τρίμηνο 2023.

Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το Β΄ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους

Οι εγχώριες καταθέσεις επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το Β΄ τρίμηνο 2023 (+2% σε τριμηνιαία βάση), ανακάμπτοντας από την πτώση του Α΄ τριμήνου 2023 που οφειλόταν σε αυξημένες αποπληρωμές δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες Λιανικής. Σε σύγκριση με τον αρχή του έτους, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1% ή €0,4 δισ.

Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων η εικόνα χαρακτηρίστηκε «επίπεδη» στις αρχές της χρονιάς. Δυναμική υπάρχει στον εταιρικό δανεισμό (κυρίως μεγάλες εταιρείες), ενώ αντίθετα στασιμότητα καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια. Ο όμιλος έχει εγκρίνει χορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, ενώ σημαντικά έργα θα έρθουν σύντομα προς έγκριση.

Διαβάστε ακόμη: