Σε μεγάλο πρωταγωνιστή της εγχώριας αγοράς ακινήτων επιχειρεί να μετεξελίξει την Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, υλοποιώντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο στρατηγικές κινήσεις πολυεπίπεδης σημασίας.

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει αρχικά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το project Skyline με τις Dimand  -Premia και την είσοδο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea.

Αναλυτικότερα, στις αρχές της εβδομάδας η Castlelake ενημέρωσε την αγορά για την μείωση του ποσοστού τους κατά σχεδόν 5% στην Prodea με τις πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό πέρασε, εξωχρηματιστηριακά, στην Alpha Bank.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο για κίνηση στρατηγικής σημασίας από τον Β. Ψάλτη που κινείται μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη, τονίζουν, αφορά στο επενδυτικό σκέλος, καθώς η Alpha Bank αποκτά συμμετοχή στην μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ στοχεύοντας τόσο στην διεύρυνση των πηγών εσόδων της όσο και φυσικά και στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην αγορά του real estate, εν όψει, μάλιστα, και της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

Η δεύτερη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, λειτουργεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλέγματος πολυεπίπεδων συνεργασιών της Alpha Bank στο real estate και μάλιστα σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί στο σύνολό της (οικιστικά και εμπορικά ακίνητα) ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας με σταθερή αύξηση τιμών και μισθωμάτων, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί.

Ολοκληρώνεται το project Skyline

Η κίνηση του Βασίλη Ψάλτη να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea έρχεται σε μια στιγμή που η τράπεζα βρίσκεται σε περίοδο ολοκλήρωσης της συναλλαγής για το project Skyline με τις Dimand – Premia αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Τη διαχείριση των ακινήτων του παραπάνω χαρτοφυλακίου αναλαμβάνει η Alpha Real Estate (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως ευρώ 240 εκατ., η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου.

Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023.

Όπως έχει ήδη δηλωθεί, στόχος του τραπεζικού ομίλου είναι η σύμβαση της Alpha Real Estate για το χαρτοφυλάκιο Skyline να αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε η εταιρεία να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων στην εγχώρια αγορά.

Βασίλης Ψάλτης: Περαιτέρω επέκταση της Alpha Bank στη Ρουμανία

Οι έξι προτεραιότητες έως το 2025

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ενημερώνοντας τους διεθνείς αναλυτές για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank για το 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων για την κερδοφορία της χρονιάς και παρουσίασε την εκπλήρωση των έξι στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί ως προτεραιότητα με «ορίζοντα» το 2025.

«Αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του α’ εξαμήνου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή να βρίσκεται υψηλότερα του 0,29 και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια να αναμένεται στο 14%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2023, παρουσιάζοντας εκ νέου τις έξι προτεραιότητες για την τριετία 2023 – 2025, ήτοι:

  • 1) Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας στη λιανική τραπεζική με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να μειώνεται κατά 16% την περίοδο 2023 – 2025.
  • 2) Αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τομέα του Wealth Management. Στόχος η εξασφάλιση ετήσιας αύξησης εσόδων (CAGR) 13%.
  • 3) Κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στο Wholesale Banking, στοχεύοντας σε ετήσια αύξηση εσόδων (CAGR) 4%.
  • 4) Βελτίωση της απόδοσης κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, επιδιώκοντας αύξηση των εσόδων κατά 15%.
  • 5) Διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 4% έως το 2025.
  • 6) Πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίηση των κριτηρίων ESG ως καταλύτη για τη δημιουργία αξίας: Στόχος η χορήγηση τριών δισ. ευρώ σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις κατά την επόμενη τριετία.

Optima για Alpha Bank: Οι εφικτοί στόχοι ανοίγουν το δρόμο για υψηλότερες διανομές

Ανοίγει ο δρόμος για το μέρισμα

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, τόσο η οργανική δημιουργία κεφαλαίων όσο και οι στοχευμένες και σε κατάλληλες χρονικές στιγμές ενέργειες της διοίκησης, με έκδοση Additional Tier 1 ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Φεβρουάριο και η ολοκλήρωση των projects Sky και Hermes, οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας κατά ένα δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου senior preferred της τάξης των 500 εκατ. ευρώ επέτρεψε την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, ενώ σε συνδυασμό με ακόμη μία συνθετική τιτλοποίηση, ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023, ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη του 2023, ύψους 30 μονάδων βάσης.

Η απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου διασφαλίζει ότι βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 και θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεσή μας να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που σχεδιάζουμε να επιστραφεί στους μετόχους μας τα προσεχή χρόνια, τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο SSM θα δώσει το 2024 το «πράσινο φως» προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αύξηση κατά δύο δισ. ευρώ κατέγραψαν το β’ τρίμηνο του 2023 οι νέες εκταμιεύσεις της Alpha Bank στην Ελλάδα, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αυξημένη πιστωτική ζήτηση κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ η άνοδος των αποπληρωμών που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα υποχώρησε (από 2,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,9 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιούνιου).

Σύμφωνα μάλιστα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε ακόμη: