Η συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία, μία χώρα εκ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο, γνώρισε μείωση κατά περίπου 40% εφέτος σε σύγκριση με το 2021, εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών που ανακοινώθηκαν προς το τέλος της συγκομιδής.

Ύστερα από 106 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής το 2021, ένα ιστορικό ρεκόρ, «εφέτος, προβλέπεται ότι θα φθάσει τους 64 – 65 εκατομμύρια τόνους», ανέφερε ο Διευθυντής της Ένωσης, Σέρχι Ιβατσένκο, μιλώντας στο AFP. «Ο κύριος λόγος είναι ο πόλεμος», που οδήγησε στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης και την πτώση της παραγωγής, υπογράμμισε.

Η ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου στην ανατολική, νότια και βόρεια Ουκρανία «διατάραξε» τη γεωργική βιομηχανία της χώρας. Η Ουκρανία, γνωστή για τα εξαιρετικά γόνιμα εδάφη με μαυρόχωμα, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως, σε πορεία να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών. Αρχικά, η στρατιωτική επίθεση προκάλεσε έλλειψη καυσίμων, «παρεμποδίζοντας τη σπορά», σημείωσε ο κ. Ιβατσένκο.

«Ο αποκλεισμός των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών από τον ρωσικό στρατό εμπόδισε, επιπλέον, τις εξαγωγές σιτηρών επί μήνες και τα έσοδα από αυτές, χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της σποράς. Η κατοχή μέρους των περιοχών, οι εχθροπραξίες σε χωράφια, η καταστροφή των υποδομών μείωσαν κατά περίπου 1/4 τη συνολική έκταση των χωραφιών που καλλιεργούσαν οι παραγωγοί σιτηρών, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», προσέθεσε.

«Συνήθως, σπέρναμε περίπου 25 εκατομμύρια εκτάρια. Εφέτος, καταφέραμε να σπείρουμε σε 18 με 19 εκατομμύρια εκτάρια», τόνισε, σημειώνοντας «πτώση» της απόδοσης, καθώς πολλοί αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν λιπάσματα.

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει κάνει συγκομιδή 46.6 εκατομμύρια τόνων σιτηρών στο 90% των αγρών που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής. «Ωστόσο, το 30% των σιτηρών δεν έχει ακόμη συλλεχθεί», σημείωσε ο κ. Ιβατσένκο.

Οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από λιμάνια της Ουκρανίας μπόρεσαν να επαναληφθούν τον Αύγουστο, μετά την υπογραφή της διεθνούς ανθρωπιστικής συμφωνίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Συνολικά, 580 πλοία που μετέφεραν 15 εκατομμύρια τόνους σιτηρών απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό ασιατικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη: