Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί –μέχρι τώρα– από τα ουκρανικά λιμάνια, χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση (15/12) υψηλόβαθμης αξιωματούχου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνης για τις συζητήσεις.

Η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, τόνισε τον αντίκτυπο της ισχύουσας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που έχει οδηγήσει σε μείωση των διεθνών τιμών στα προϊόντα διατροφής, για επτά διαδοχικούς μήνες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Ξεπεράσαμε τους 14 εκατ. τόνους, οι οποίοι διανεμήθηκαν χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντικούς όγκους, σε σχέση με την αγορά».

Η αποκαλούμενη τετραμερής Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη την 22α Ιουλίου για 120 ημέρες από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, επέτρεψε να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο και ανανεώθηκε για τέσσερις επιπλέον μήνες.

Η κ. Γκρίνσπαν απέρριψε τις κατηγορίες όσων ισχυρίζονται ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία καταλήγουν σε πλούσιες χώρες και όχι σε αναπτυσσόμενες, ενώ, αποσαφήνισε ότι «πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διαφοροποιηθούν οι εξαγωγές σιτηρών για ζώα από εκείνες που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι περισσότερες τροφές για τα ζώα ποτέ δεν πηγαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται, κυρίως, για μία εισαγωγή ανεπτυγμένων χωρών. Από την άλλη, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σε ό,τι αφορά τα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα 2/3 των εξαγωγών σίτου προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο η πρώην Αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα παραδέχθηκε ότι οι όγκοι των εξαγόμενων σιτηρών θα παραμείνουν και πάλι χαμηλότεροι από το επίπεδο του 2021. «Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί», σχολίασε.

Όπως σε και άλλες περιστάσεις, εξέφρασε, επίσης, φόβους για έλλειψη λιπασμάτων, την επόμενη χρονιά. Αλλά ο χρόνος πιέζει, διότι η περίοδος της σποράς δε μπορεί να παραταθεί. «Γι’ αυτόν τον λόγο, καταβάλλουμε τόσες προσπάθειες, προκειμένου να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, το συντομότερο δυνατόν», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: