Σήμερα (01/11), το Κέντρο Συντονισμού (JCC), το οποίο επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, γνωστοποίησε ότι αναστέλλονται όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων για αύριο (02/11).

«Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να μην προγραμματίσουν μετακινήσεις φορτηγών πλοίων τη 2α Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», σύμφωνα με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στο JCC.

Τρία φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια, σήμερα το πρωί εισήλθαν στον «ανθρωπιστικό διάδρομο», παρά την προσωρινή απόσυρση της Ρωσίας από αυτή τη συμφωνία. Οι μετακινήσεις των πλοίων «εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε το JCC, αποσαφηνίζοντας πως «η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε» για το θέμα.

Η Γραμματεία ανέφερε, επίσης, ότι επιθεωρητές της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε πλοία, την 1η Νοεμβρίου.

Χθες (31/10), η Ρωσία προειδοποίησε ότι είναι «επικίνδυνο» να συνεχισθεί η ναυσιπλοΐα κατά μήκος αυτού του διαδρόμου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει ότι ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να πληγεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης, ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» από το Κίεβο.

Το Κέντρο Συντονισμού διαβεβαίωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αμίρ Αμπντουλάχ, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία» ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία όλες οι πλευρές.

Ο κ. Αμπντουλάχ επεσήμανε ότι «κανένα πολιτικό φορτηγό πλοίο» δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, ούτε να κρατηθεί σε ομηρεία. «Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν», τόνισε, την ώρα που περίπου δέκα πλοία απέπλεαν από ουκρανικά λιμάνια, μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και «εντός των επόμενων ημερών», αναμένεται ότι θα έχει επαφές και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμη: